Als iemand zijn eigen speeksel of slijm heeft ingeslikt, wordt het vasten dan verbroken?

Leestijd: < 1 minuut
drops, water, nature-351619.jpg

VRAAG: Wat zeggen de Islamitische schriftgeleerden over de volgende kwestie: Als iemand zijn eigen speeksel of slijm heeft ingeslikt, zal dit dan zijn vasten ongeldig maken?

ANTWOORD:

بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب


Als iemand zijn speeksel of slijm heeft ingeslikt terwijl het nog in de mond zat, dan zal dit het vasten niet ongeldig maken. Als het uit de mond is gekomen en daarna is doorgeslikt, dan is daarmee de vasten ongeldig. Zoals in Fatāwā Hindiyyah staat,

“وَلَوْ سَالَ لُعَابُهُ مِنْ فِيهِ إلَى ذَقَنِهِ مِنْ غَيْرِ أَنْ يَنْقَطِعَ مِنْ دَاخِلِ فَمِهِ ثُمَّ رَدَّهُ إلَى فِيهِ وَابْتَلَعَهُ لَا يُفْطِرُهُ”


“Als er een sliert speeksel van iemands mond naar de kin zou stromen zonder de verbinding te verbreken, en dit ging terug in de mond en werd vervolgens doorgeslikt, dan zou dit op deze manier de vasten niet verbreken.”

[al-Fatāwā al-Hindiyyah, vol 1, ch 4, pg 302]

Evenzo staat er in Bahār-e-Sharī’at dat als er wat slijm in iemands mond was en men slikte het door, dan zal dit, ongeacht de hoeveelheid, iemands vasten niet ongeldig maken, maar dit soort handelingen moeten vermeden worden.

[Bahār-e-Sharī’at, vol 1, deel 5, pg 983].

واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadiri

Delen:
error: Content is protected !!