Als ik een bloedtest /cupping(hidjaamah) onderga, wordt mijn vasten dan ongeldig?

Leestijd: 2 minuten

VRAAG: Wat zeggen de Islamitische schriftgeleerden over de volgende kwestie: Welk effect heeft het ondergaan van een bloedtest op het vasten? Wordt de vasten van een patiënt ongeldig doordat er bloed wordt afgenomen? Graag een beargumenteerd antwoord geven.

ANTWOORD:

بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب


De vasten zal niet verbroken worden door een bloedafname uit het lichaam voor een test, etc omdat de Heilige Profeet ﷺ zelf zijn gezegende bloed liet afnemen, wat betekent dat hij ﷺ cupping (hidjaamah) liet doen.

Net zoals het overgeleverd is in Bukhārī Sharīf door Sayyidunā ‘Abdullah Bin ‘Abbās,

“وَاحْتَجَمَ وَهُوَ صَائِمٌ”


De Heilige Profeet ﷺ heeft cupping (hidjaamah) ondergaan terwijl hij aan het vasten was.

[al-Sahīh al-Bukhārī, Bāb al-Hijāmah wa al-Qay li al-Sāim, nr. 1938].

In Arabië werd vroeger cupping (hidjaamah) uitgevoerd als genezing en werd er bloed afgenomen uit verschillende plekken van het lichaam. De Heilige Profeet ﷺ liet zijn gezegende bloed afnemen, wat bewijst dat de vasten niet verbroken wordt door het afnemen van bloed, en er zijn vele sahīh Ahadith aanwezig zoals deze waarvan de ketens volledig sahīh zijn.

Op dezelfde manier zal in de staat van vasten, voor het geven van bloed aan een patiënt etc., door het afnemen van bloed de vasten niet verbreken. Echter, als er angst is dat je hierdoor zwak wordt, dan is het makroeh (ongewenst).

Net zoals het vermeld staat in Fatāwā Hindiyyah,

“وَلَا بَأْسَ بِالْحِجَامَةِ إنْ أَمِنَ عَلَى نَفْسِهِ الضَّعْفَ أَمَّا إذَا خَافَ فَإِنَّهُ يُكْرَهُ “


Er is geen probleem met cupping (hidjaamah) als men geen gevoel van zwakte verkrijgt, echter als men bang is dat men zwak zal worden, dan is cupping (hidjaamah) terwijl men vast makroeh(ongewenst).

[Fatāwā Hindiyyah, Ch. 3, Vol. 1, Pg. 200].

Er staat ook in Bahār-e-Sharī’at: ‘Het laten verrichten van phlebotomie [venapunctie d.w.z. via een naald in de ader] of cupping (hidjaamah) is niet makroeh (ongewenst), als er geen angst is dat je hierdoor zwak wordt; en als er wel angst is, dan is het makroeh (ongewenst). Men dient het uit te stellen tot na zonsondergang.’

[Bahar-e-Sharī’at, Vol. 1, Pg. 997-998, druk door Maktaba tul Madīnah].

واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadri

Vertaald door Shaykh Abu Junaid

Delen:
error: Content is protected !!