Als ik een vasten verbreek dat ik inhaalde voor de Ramadan, ben ik dan kaffarah plichtig?

Leestijd: 2 minuten
salad, fresh, food-1603608.jpg

VRAAG: Wat zeggen de Islamitische schriftgeleerden over de volgende kwestie: Zaid miste een aantal Vasten tijdens de maand Ramadan, die hij aan het inhalen was (qada aan het doen was). Op een dag nodigde zijn vriend hem uit voor een lunch, als hij de vasten verbrak dat hij inhaalde van de Ramadan, wordt het dan verplicht op hem om de Kaffarah te doen?

ANTWOORD:

بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب


Kaffarah wordt alleen verplicht bij het verbreken van de verplichte vasten tijdens de maand Ramadan. Bij het verbreken van de [alle andere] vasten in welke soort dan ook zal Kaffarah niet wajib worden, zelfs als het om het inhalen (qadha) van de maand Ramadan gaat. Het inhalen (Qadha) zal verplicht wel verplicht worden, oftewel, een dag vasten zal als ingehaald(qadha) moeten worden, bij het verbreken van de vasten buiten de maand Ramadan. Echter, het inhalen van het vasten is noodzakelijk dat betekent dat er één vasten zal moeten worden ingehaald zoals vermeld staat in Dur e Mukhtar ma’a Rad ul Muhtar:

“أَفْسَدَ غَيْرَ صَوْمِ رَمَضَانَ أَدَاءً) وَقَيَّدَ بِهِ لِإِفَادَةِ نَفْيِ الْكَفَّارَةِ بِإِفْسَادِ قَضَاءِ رَمَضَانَ لَا لِنَفْيِ الْقَضَاءِ أَيْضًا بِإِفْسَادِهِ)”


Het verbreken van een vasten anders dan die van de adā van [de huidige] Ramadan maakt qada wājib. Door de voorwaarde van de huidige, komt men te weten dat zelfs door het verbreken van een qada vasten van Ramadan, kaffārah niet wājib zal zijn, maar dit betekent niet dat er sprake is van vrijstelling voor de qadā, wat betekent dat men nog steeds de qadā vasten zal moeten houden om de verbroken vasten in te halen.

[Dur e Mukhtar ma’a Rad ul Muhtar, Boek van het Vasten, vol.3].

Het staat vermeld in Bahare Shari’at:

Een persoon brak de vasten buiten de maand Ramadan, zelfs als het een vasten was die gehouden werd om een gemiste vasten voor de Ramadan in te halen, in alle bovengenoemde gevallen is qada alleen nodig, geen kaffarah.

[Bahare Shari’at, deel 1, p989]

واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadri

Vertaald door Maulana Nazim Qadri

Delen:
error: Content is protected !!