Boodschap van de eerste ‘Asharah van Ramadan sharief

Leestijd: 6 minuten

بِسْمِ اللّٰہِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِیْمِ

اَلْحَمْدُلِلّہِ نَحْمَدُہٗ وَنَسْتَعِیْنُہٗ وَنَسْتَغْفِرُہٗ وَنُؤْمِنُ بِہٖ وَنَتَوَکَّلُ عَلَیْہِ وَنَعُوْذُ بِاللّٰہِ مِنْ شُرُوْرِ اَنْفُسِنَا وَمِنْ سَیِّاٰتِ اَعْمَالِنَا مَنْ یَّھْدِہِ اللّٰہُ فَلاَ مُضِلَّ لَہٗ وَمَنْ یُّضْلِلْہُ فَلَا ھَادِیَ لَہٗ وَنَشْھَدُ اَنْ لآَّ اِلٰہَ اِلاَّ اللّٰہُ وَحْدَہٗ لاَ شَرِیْکَ لَہٗ وَنَشْھَدُ اَنَّ سَیِّدَنَا وَمَوْلاَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُہٗ وَرَسُوْلُہٗ۔

اَمَّا بَعْدُ فَقَدْ قَالَ اللّٰہُ تَعَالیٰ فِی الْقُرْاٰنِ الْمَجِیْدِ وَالْفُرْقَانِ الْحَمِیْدِ

اَعُوْذُ بِاللّٰہِ مِنَ الشَّیْطَانِ الرَّجِیْمِ

 بِسْمِ اللّٰہِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِیْمِ

قُلْ یٰعِبَادِیَ الَّذِیْنَ اَسْرَفُوْا عَلٰۤى اَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوْا مِنْ رَّحْمَةِ اللّٰهِؕ-اِنَّ اللّٰهَ یَغْفِرُ الذُّنُوْبَ جَمِیْعًاؕ-اِنَّهٗ هُوَ الْغَفُوْرُ الرَّحِیْمُ

oصَدَقَ اللّٰہُ الْعَلِیُّ الْعَظِیْمُ


Verdiensten van de eerste ‘Asharah

Miljoenen en miljoenen vriendelijkheid van Allah سبحانه وتعالى, de Meest Barmhartige, dat Hij ons heeft gezegend met een grote zegen, namelijk de heilige maand Ramadan. Wat te zeggen over deze heilige maand Ramadan!… Elk moment van deze maand is vol barmhartigheid. In deze maand stijgt de beloning flink, de beloning van Nafl is gelijk aan die van Fard en de beloning van Fard is 70 keer meer. Bovendien wordt in deze maand de slaap van de vastende persoon ook als aanbidding beschouwd. De Engelen die de ‘Arsh (Troon) dragen zeggen Amien op de gebeden van degenen die vasten. En volgens een gezegende Hadith: “De vissen van de rivier blijven bidden om vergeving voor de vastende persoon van de maand Ramadan totdat hij het vasten verbreekt (oftewel Iftari doet).” (Al-Targheeb en Al-Tarheeb).

‘Asharah e Rahmat

De eerste 10 dagen na de maannacht van de heilige maand Ramadan wordt ‘Asharah e Rahmat (10 dagen van barmhartigheid en genade) genoemd.

Volgens de overlevering is het eerste deel van de heilige maand Ramadan de ‘Asharah e Rahmat (barmhartigheid), het tweede deel  de ‘Asharah e Maghfirat (vergeving) en het derde deel de ‘Asharah van ‘Itqoem minan Naar (bevrijding, bescherming van het hellevuur).

Enkele deugden van de ‘Asharah e Rahmat:

*In de ‘Asharah e Rahmat van de heilige maand Ramadan schenkt Allah سبحانه وتعالى speciale zegeningen aan de gelovigen, wat hen de moed geeft om te vasten en het Tarawieh-gebed te verrichten, en hen voor te bereiden op toekomstige zegeningen. (Samenvatting uit Miraat oel-Manadjieh, vol. 3, blz., 141)

Vanaf het begin van de ‘Asharah worden de poorten van het Paradijs geopend en de poorten van de Hel gesloten en worden de duivels (Shayatien) geketend. Er is een overlevering dat de deuren van Rahmat (barmhartigheid) worden geopend. (Moeslim en Boekhari)

*Overgeleverd door hazrat Sayyidoena Djabier bin Abdullah رضی اللہ عنہما dat wanneer de eerste nacht van de heilige maand Ramadan aanbreekt, kijkt Allah سبحانه وتعالى, de Verhevene, met genade, en als Allah سبحانه وتعالى iemand met genade aankijkt, zal hij nooit gestraft worden. (Al-Targheeb en Al-Tarheeb)

Wie in deze maand een zonde begaat, doet dat uit de boosaardigheid van zijn eigen Nafs (ego) en niet uit de verleiding van Shaitan. (Miraat oel-Manadjieh, vol. 3, blz., 134)

*Er is overgeleverd van hazrat Sayyidoena Abdullah Ibn Abbas رضی اللہ عنہما dat onze geliefde Profeet ﷺ zei: “Als de eerste nacht van de Ramadan aanbreekt, waait er een wind genaamd Mathirah onder de Grote Troon (‘Arsh e ‘Aziem), die de bladeren van de bomen van de Djannah doet bewegen.

Met het waaien van de wind wordt zo’n charmant geluid opgewekt dat niemand een beter geluid heeft gehoord dan dit. Bij het horen van dit geluid verschijnen de Maagden van het Paradijs met grote mooie ogen, gaan in de hoge paleizen van het Paradijs ​​staan, en zeggen: “Is er iemand die ‘ons’ aan Allah kan vragen zodat ‘onze’ Nikaah met die persoon voltrokken kan worden?”

Daarna vragen zij (de Maagden van het Paradijs) aan de portier van de Djannah, hazrat Ridwan (عَلَیْہِ وَالسَّلَام): “Wat voor avond is het vandaag?” Hazrat Ridwan (عَلَیْہِ وَالسَّلَام) zegt de Talbiyyah op (d.w.z. Labbaik) als antwoord en zegt vervolgens: “Dit is de eerste nacht van heilige de maand Ramadan, de poorten van het Paradijs werden geopend voor de vastende mensen van de Oemmah van de geliefde Profeet Mohammad ﷺ.” (geïnterpreteerd uit Al-Targheeb en Al-Tarheeb)

*Over het algemeen zouden we het hele jaar door en vooral tijdens Ramadan Sharief een voorbeeld van deze stelregel moeten zijn:  

رِضائے مولیٰ ازہَمہ اَولیٰ

De tevredenheid van Allah سبحانه وتعالى is de eerste van alles.

Alhoewel de genade van Allah سبحانه وتعالى het hele jaar door op ons blijft rusten. Voegt de heilige maand Ramadan daar nog meer aan toe, en de eerste 10 dagen van de heilige maand Ramadan zijn specifiek bedoeld voor het zoeken naar genade bij Allah سبحانه وتعالى. Daarom worden ze ‘Asharah e Rahmat genoemd, wat tien dagen van barmhartigheid, genade, betekent. Daarom dienen we tijdens deze tien dagen specifiek om Allah’s سبحانه وتعالى genade van Hemzelf te vragen. Allah سبحانه وتعالى houdt ervan dat Zijn dienaar Hem vraagt, en door Zijn genade worden grote zondaars vergeven.

Allah سبحانه وتعالى zegt in de nobele Qoeraan:

قُلْ یٰعِبَادِیَ الَّذِیْنَ اَسْرَفُوْا عَلٰۤى اَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوْا مِنْ رَّحْمَةِ اللّٰهِؕ-اِنَّ اللّٰهَ یَغْفِرُ الذُّنُوْبَ جَمِیْعًاؕ-اِنَّهٗ هُوَ الْغَفُوْرُ الرَّحِیْمُ


Interpretatie van de Vers: “Zeg (O geliefde Profeet Mohammad ): “O mijn dienaren! Degenen die zichzelf onrecht hebben aangedaan, twijfel niet, wanhoop niet, aan de genade, van Allah! Voorzeker, Allah vergeeft alle zonden. Zonder twijfel, Hij is Al-Gafoer (de meest Vergevensgezinde), Ar-Rahiem (Degenen Die altijd Barmhartig zal zijn voor de gelovigen).” (Soerah 8, Az-Zomar, De groepen, Vers: 53) (Notitie: Het gaat hier om de gelovigen die zichzelf onrecht aan hebben gedaan. Allah سبحانه وتعالى vergeeft niet dat er aan Hem deelgenoten wordt toegekend.)

Een gezegende Hadith.

Er is overgeleverd van hazrat Sayyidoena Aboe Hoerairah رضی اللہ عنہ dat de Boodschapper van Allah ﷺ de Mimbar besteeg en zei: “Amien, Amien, Amien.” Er werd tegen hem gezegd: “O Boodschapper van Allah, waarom deed u dat?” Hij ﷺ zei: “Djibriel zei tegen mij: “Moge Allah سبحانه وتعالى de neus in het stof doen wrijven van degene die de Ramadan meemaakt en zijn zondes niet vergeven zijn.” En ik zei: “Amien.” Toen zei hij: “Moge Allah سبحانه وتعالى de neus in het stof doen wrijven van degene die zijn ouders oud ziet worden – één van hen of beiden – maar het Paradijs niet binnentreedt.” En ik zei: “Amien.” Toen zei hij: “Moge Allah سبحانه وتعالى de neus in het stof doen wrijven van degene in wiens aanwezigheid u genoemd wordt en hij geen zegeningen (Daroed sharief) naar u stuurt.” En ik zei: “Amien.” (Tirmizi sharief)

Hoe kunnen we meer voordeel behalen?

De eerste 10 dagen van de heilige maand Ramadan worden vaak beschouwd als een bijzondere en gezegende tijd voor moslims over de hele wereld. Gedurende deze periode is er veel nadruk gelegd op gebed, reflectie en liefdadigheid. Het is een tijd waarin wij gelovigen onze spirituele band met Allah سبحانه وتعالى kunnen versterken en onszelf kunnen richten op zelfverbetering en naastenliefde.

Tijdens deze dagen dienen wij te proberen ons extra te concentreren op het reciteren van de nobele Qoeraan, het verrichten van extra gebeden en het bijwonen van religieuze bijeenkomsten. Het vasten tijdens de heilige maand Ramadan is niet alleen een fysieke daad, maar ook een spirituele oefening om discipline, zelfbeheersing en empathie te ontwikkelen.

Liefdadigheid (Sadaqah) speelt ook een belangrijke rol tijdens de eerste 10 dagen van de heilige maand Ramadan. Wij Moslims worden aangemoedigd om gul te geven aan de minder bedeelden en de behoeftigen in de samenleving. Dit kan in de vorm van voedseldonaties, geld of het verrichten van vrijwilligerswerk.

Deze periode van bezinning en spirituele groei biedt ons de kans om ons band met Allah سبحانه وتعالى te versterken, innerlijke rust te vinden en zich te richten op wat echt belangrijk is in het leven. Het is een tijd van vergeving, barmhartigheid en dankbaarheid.

Kortom, de eerste 10 dagen van de heilige maand Ramadan zijn een tijd van intense spiritualiteit, toewijding en liefdadigheid voor Moslims over de hele wereld. Het is een gelegenheid om dichter tot Allah سبحانه وتعالى te komen, innerlijke rust te vinden en goede daden te verrichten voor de gemeenschap. En vergeet niet om voor de onderdrukte Moslims over de hele wereld doe’a te doen, vooral de Moslims in Palestina.

Tot slot

Reciteer gedurende de eerste tien dagen, in de ‘Asharah e Rahmat, honderdmaal na elk gebed deze Arabische Doe’a uit de nobele Qoeraan:

رَبِّ اغْفِرْ وَارْحَمْ وَاَنْتَ خَيْرُ الرَّاحِمِين


Rabbigh-fir warham wa anta khayrur-Raahimien

Interpretatie van de Vers: “Mijn Rabb! Vergeef en schenk ons barmhartigheid. U bent de beste Ar-Rahiem (zeer Barmhartig naar gelovigen toe)” (Soerah al Mu-minoen, 23:118)

Laten we de gezegende maand Ramadan vruchtbaar doorbrengen door onze aanbiddingen (Ibaadaat) te vermeerderen en te verfraaien.

Laten we alle gezegende dagen van de gezegende maand omarmen met een mooi gebed:

O Allah, in deze gezegende maand Ramadan komen we nader tot U in nederigheid en dankbaarheid. We streven ernaar om onze zonden te laten vergeven, onze harten te zuiveren en onze band met de nobele Qoeraan te versterken. Moge deze maand ons vullen met liefde, vrede en genade. Help ons om standvastig te zijn in ons vasten, onze gebeden en onze daden van liefdadigheid.

Moge onze vasten ons helpen begrip en mededogen te tonen jegens anderen, en moge onze gebeden ons dichter bij Uw tevredenheid brengen. Sta ons toe om de schoonheid en de zegeningen van deze maand volledig te omarmen, zodat we er sterker en geestelijker uit mogen komen.

O Allah, verlicht onze harten met Uw wijsheid en leid ons op het rechte pad. Zegen ons met vrede en voorspoed in deze heilige maand en laat ons groeien in geloof en spiritualiteit. Accepteer ons vasten, onze gebeden en onze goede daden, en laat ons onze ware betekenis vinden in deze kostbare tijd.

Laten we ook samen bidden voor de onderdrukte moslimgemeenschappen over de hele wereld, in het bijzonder in Palestina. Mogen zij vrede, vrijheid en rechtvaardigheid vinden te midden van hun strijd. Laten we hoop blijven houden op een betere toekomst waarin alle mensen in harmonie en gelijkheid kunnen leven.

اٰمِیْن بِجَاہِ النَّبِیِّ الْاَمِیْن صَلَّی اللہ تَعَالٰی عَلَیْہِ وَاٰلہٖ وَسَلَّم
وَمَا عَلَيْنَآ إِلَّا ٱلْبَلٰغُ ٱلْمُبِينُ

Sultaan Ahmad al-Qadri غُفِرَ لَهُ
Den Haag, Sha’ban oel Mua’zzam 2024

Delen:
error: Content is protected !!