Boodschap van de laatste ‘Asharah van Ramadan sharief

Leestijd: 7 minuten

بِسْمِ اللّٰہِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِیْمِ

اَلْحَمْدُلِلّہِ نَحْمَدُہٗ وَنَسْتَعِیْنُہٗ وَنَسْتَغْفِرُہٗ وَنُؤْمِنُ بِہٖ وَنَتَوَکَّلُ عَلَیْہِ وَنَعُوْذُ بِاللّٰہِ مِنْ شُرُوْرِ اَنْفُسِنَا وَمِنْ سَیِّاٰتِ اَعْمَالِنَا مَنْ یَّھْدِہِ اللّٰہُ فَلاَ مُضِلَّ لَہٗ وَمَنْ یُّضْلِلْہُ فَلَا ھَادِیَ لَہٗ وَنَشْھَدُ اَنْ لآَّ اِلٰہَ اِلاَّ اللّٰہُ وَحْدَہٗ لاَ شَرِیْکَ لَہٗ وَنَشْھَدُ اَنَّ سَیِّدَنَا وَمَوْلاَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُہٗ وَرَسُوْلُہٗ۔

اَمَّا بَعْدُ فَقَدْ قَالَ رسول اللّٰہِ ﷺ

رَمَضَانَ أوَّلُه رحمةٌ، و أوسطُهُ مغفرةٌ، وآخرُهُ عِتقٌ منَ النَّارِ

صَدَقَ رسول اللّٰہِ ﷺ


Verdiensten van de laatste ‘Asharah

Hoewel de deuren van genade, vergiffenis, zegeningen en schenkingen van Allah سبحانه وتعالى altijd open staan ​​voor elk speciaal en algemeen persoon, voor elk goed en slecht mens, heeft Deze genadige Rabb speciale deugden geschonken aan bepaalde maanden, dagen en nachten van de Islamitische kalender om de Oemmah van Zijn geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ met oneindige schatten van Zijn genade te begiftigen. Op dezelfde manier hebben sommige momenten in de dag en nacht speciale deugden gekregen boven andere tijden.

Als we in deze context naar de gezegende maand Ramadan kijken, zien we de regen van zegeningen op elk moment ervan de dorstigen met een unieke pracht zoeken en irrigeren. Aangezien deze maand een grenzeloze oceaan van zegeningen is, een nooit eindigende bron van beloningen en geluk is en bovenal een manifestatie van Allah’s geschenk is. Wordt men daarom aangemoedigd zich bewust te zijn van zijn grootheid en voordeel te trekken van zijn zegeningen.

Even ook is de Aadaab (etiquette) van het verwelkomen ervan aangeleerd. Dit alles is zodat de onwetenden en de onvoorzichtigen niet van de zegeningen van de gezegende maand Ramadan zullen wegblijven of het mislopen en middels het respecteren van de gezegende maand Ramadan zij toch nog een goede bestemming zullen hebben.

De dagen en nachten van de laatste tien dagen, de laatste ‘Asharah, van de heilige maand Ramadan zijn voor Moslims dagen van bijzonder streven, goede daden, speciale inspanningen en concentratie. Twintig dagen later neemt de heilige maand Ramadan de status van een vertrekkende gast aan, waarbij elk voorbijgaand moment het verdriet begint aan te wakkeren door zijn vertrek aan te kondigen.

Met het oog hierop zullen de volgende kwesties met betrekking tot de laatste ‘Asharah van de heilige maand Ramadan in dit artikel kort worden belicht.

‘Asharah van bevrijding van het hellevuur

Veel deugden en zegeningen van de gezegende maand Ramadan worden genoemd in de gezegende Ahaadith en de Aathaar. Volgens de Ahaadith hebben de drie ‘Asharah’s van de heilige maand Ramadan drie verschillende kenmerken. En de speciale kleur van Allah’s genade heerst over elke ‘Asharah, zoals onze geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ zei:

رَمَضَانَ أوَّلُه رحمةٌ، و أوسطُهُ مغفرةٌ، وآخرُهُ عِتقٌ منَ النَّارِ


De eerste tien dagen van de maand Ramadan zijn voor genade (de ‘Asharah e Rahmat), de tweede tien dagen voor vergeving (de ‘Asharah e Maghfirat) en de derde tien dagen voor bevrijding van de hel (de ‘Asharah van ‘Itqoem minan Naar). Zo staat het derde deel, de derde ‘Asharah, oftewel de laatste ‘Asharah, centraal als de ‘Asharah van bevrijding van het hellevuur, de ‘Asharah e ‘Itqoem minan Naar. (Sahih ibn e Khoezaimah)

De veelvuldige aanbiddingen van onze geliefde Profeet in de laatste ‘Asharah

De geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad bracht het hele jaar door met het gedenken en aanbidden van Allah سبحانه وتعالى.

In de nachten wanneer de hele wereld sliep in een staat van achteloosheid, ging de geliefde Profeet zich bezighouden met de aanbidding van zijn Rabb. In de Nawafil van Tahadjdjoed reciteerde hij de lange Soerah’s zoals Soerah Baqarah, Soerah Imran en Soerah Nisa ‘langzaam met zo een overweldigende concentratie dat door het lang staan er zwelling in de nobele voeten kwam. Soms begon het ook te bloeden, maar hij schonk geen aandacht aan deze pijn.

Dit is het geval bij gewone nachten, terwijl in het eerste, tweede en derde ‘Asharah van de gezegende maand Ramadan de hartstocht en energie van de geliefde Profeet voor aanbidding en vroomheid werd vermenigvuldigd, en het nam toe, ook al bevond hij zich in een positie van Mahboebiyyat e Khoda ([meest] geliefde van Allah سبحانه وتعالى) .

Er is een overlevering in Sahih Moeslim met betrekking tot de aanbidding en vroomheid van de heilige Profeet ﷺ in de laatste tien dagen:

کَانَ یَجْتَهِدُ فِی الْعَشَرِ الْاَخِیْرِ مَالَا یَجْتَهِدُ فَی غَیْرِه


De geliefde Profeet ﷺ deed in de laatste tien dagen (van de gezegende maand Ramadan) zo veel meer moeite (in aanbidding) dan hij in andere dagen deed. (Sahih Moeslim sharief)

In de laatste tien dagen van de gezegende maand Ramadan was de geliefde Profeet ﷺ enthousiaster, frisser en actiever in aanbidding dan in de voorgaande twee ‘Asharah’s. Gedurende deze ‘Asharah verrichtte hij de aanbidding met groot enthousiasme. Hij werd ‘s nachts wakker en mediteerde, en zijn daden van aanbidding gingen aanzienlijk toenemen.

Sayyidatoena Aisha Siddieqah رضی اللّٰہ تعالیٰ عنھا beschreef deze situatie als volgt:

کَانَ اِذَا دَخَلَ الْعَشَرُ الْاَخِیْرُ شَدَّ مِنْزَرَه وَاَحْیَا لَیْلَه وَاَیْقَظَ اَهْلَه


Toen de laatste tien dagen (van de ramadan) begonnen, stond hij ﷺ op (in aanbidding en meditatie), bleef hij ﷺ zelf de hele nacht op en maakte zijn gezin wakker (voor aanbidding).

I’tikaf

Het was de gezegende gewoonte van onze geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ om I’tikaf te onderhouden gedurende de laatste tien dagen. In dit verband zegt Oemm oel-Moe-minien Sayyidah Aisha رَضِیَ اللہُ تَعَالٰی عَنْہَا:

،کانَ یَعْتَکِفُ العَشْرَ الأوَاخِرَ مِن رَمَضَانَ

 حتَّی تَوَفَّاهُ اللّٰهُ عَزَّ وَجَلَّ، ثُمَّ اعْتَکَفَ أَزْوَاجُهُ مِن بَعْدِهِ


De geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ verrichtte regelmatig I’tikaf tijdens de laatste tien dagen van de maand Ramadan tot zijn Wisaal sharief (totdat hij zich van dit zichtbare leven heeft gesluierd), daarna verrichtten zijn reine echtgenotes  رضی اللّٰہ تعالیٰ عنھنook I’tikaf na hem. (Sahih Boekhari en Sahih Moeslim)

In de dagen van I’tikaf keert de gelovige dienaar zich af van de wereld en zit in het huis van Allah سبحانه وتعالى, zich wendend tot zijn Rabb.

Zijn dagen en nachten worden besteed aan Zikr o Fikr, Nawafil en recitatie van de nobele Qoeraan. Bij deze gelegenheid wordt zijn slapen ook geteld in aanbidding.

Lailatoel Qadr

Lailatoel Qadr is een geweldige en unieke nacht die alleen aan de Oemmat e mohammadiyyah is gegeven. Lailatoel Qadr betekent de nacht van waardigheid. Een andere betekenis hiervan is dat wie in deze nacht wakker wordt en aanbidt (‘Ibaadat doet), geëerd zal worden in het gezegende Hof van zijn Rabb.

De betekenis van waarde is ook verengd, dat wil zeggen, de kennis van de bepaling ervan is geheimgehouden. Of dat er zoveel Engelen op aarde neerdalen dat er te kort aan ruimte is. De waarde en status van deze nacht is door Allah سبحانه وتعالى in de nobele Qoeraan als volgt beschreven:

اِنَّاۤ اَنْزَلْنٰهُ فِیْ لَیْلَةِ الْقَدْرِ(1)
وَ مَاۤ اَدْرٰىكَ مَا لَیْلَةُ الْقَدْرِ (2)
لَیْلَةُ الْقَدْرِ خَیْرٌ مِّنْ اَلْفِ شَهْرٍ(3)
تَنَزَّلُ الْمَلٰٓىٕكَةُ وَ الرُّوْحُ فِیْهَا بِاِذْنِ رَبِّهِمْ-مِنْ كُلِّ اَمْرٍ(4)
سَلٰمٌ هِیَ حَتّٰى مَطْلَعِ الْفَجْرِ (5)

  1. Waarlijk, Wij zonden het (de Qoeraan) neer, in de nacht al-Qadr (de Waardevolle nacht, de nacht van macht, voorbestemming.)
  2. Wat weet jij wat de Qadr nacht is?
  3. De Qadr nacht is (in deugd, Barakat, beloning en zegeningen) beter dan duizend maanden.
  4. Daarin (in die nacht) dalen de Engelen en de Roeh-oel-Amien (Sayyidoena Djibriel علیہ السلام) met Allah’s toestemming, voor elke beschikking,
  5. Vrede! (de hele nacht is er vrede) totdat de ochtendschemering aanbreekt.

Er zijn veel gezegende Ahaadith overgeleverd van de geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ over de deugd van de Qiyaam, van het opblijven (voor aanbidding en gehoorzaamheid), in de nacht van Qadr, zoals vermeld:

مَن قَامَ لَیلۃَ القَدرِ إیمانًا واحتِسابًا، غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِن ذنبِهِ


Diegenen die in Lailatoel Qadr de Qiyaam doet met oprecht geloof (Imaan) en hopen op een beloning van Allah سبحانه وتعالى, al hun voorgaande zonden zullen vergeven worden. (Sahih Boekhari, Sahih Moeslim)

In de bovenstaande Hadith wordt een Moslim aangemoedigd om deze nacht aanbiddingen te verrichten om de Raza (de Tevredenheid) van Allah سبحانہ و تعالیٰ te zoeken.

Dat is de reden waarom de geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ er speciaal naar deze nacht zocht en altijd praktische aanmoediging gaf om de leiding te nemen in goedheid. Er is een gezegde Hadith over het vinden van deze nacht:

تَحرُّوا لیلۃَ القَدْر فی العَشْر الأواخِر من رمضانَ


Zoek Lailatoel Qadr in de laatste tien dagen van de maand Ramadan. (Boekhari sharief)

Evenzo gaf onze geliefde Profeet vergemakkelijking bij het vinden van de Lailatoel Qadr zeggende:

تَحرُّوا لَیلۃَ القَدْرِ فی الوَتْر من العَشرِ الأواخِرِ من رمضانَ


Zoek de Lailatoel Qadr in de oneven nachten van de laatste ‘Asharah. (Boekhari sharief)

Het zou niet misstaan ​​hier te vermelden waarom deze nacht zo’n deugd werd geschonken.

En waarom werd deze nacht aan de gelovigen gegeven? In de gezegende Hadith van de heilige Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ is het antwoord:

إنَّ رسولَ اللّٰهِ أُرِیَ أعمارَ الناسِ قبلَه أو ما شاءاللّٰهُ من ذلک فکأنه تقاصر أعمارَ أُمَّتِه ألَّا یَبلُغوا من العملِ مثلَ الذی بلغ غیرُهم فی طولِ العمُرِ، فأعطاه اللّٰهُ لیلةَ القدرِ خیرًا من ألفِ شهرٍ


De heilige Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ werd geïnformeerd over de leeftijden van de vorige Oemmah’s

Dus hij keek naar de leeftijd van de mensen van zijn Oemmah die minder was dan die van hen en dacht: hoe kunnen de mensen van mijn Oemmah handelen met zo’n korte leeftijd gelijk aan de vorige Oemmah’s? Dus Allah سبحانہ و تعالیٰ gaf de geliefde Profeet ﷺ de Lailatoel Qadr, wat beter is dan duizend maanden. (Moe-atta Imam Malik)

Speciale doe’a voor Lailatoel Qadr

Om in de laatste ‘Asharah bevrijding uit de hel te krijgen en het bereiken van nabijheid tot de Barmhartigheid van Allah سبحانه وتعالى, leerde onze geliefde Profeet zijn Oemmah een speciaal doe’a voor. Oemm oel-Moe-minien Sayyidah Aisha رَضِیَ اللہُ تَعَالٰی عَنْہَا zei:

قلتُ یا رسولَ اللّهِ أرأیتَ إن عَلِمْتُ أیُّ لَیلةٍ لَیلةُ القَدرِ ما أقولُ فیها؟ قالَ: قولی: اللَّهمَّ إنَّکَ عفوٌّ کَریمُ تُحبُّ العفوَ فاعْفُ عنِّی


Ik zei tegen de heilige Profeet ﷺ: O Boodschapper van Allah ﷺ! Waar moet ik voor bidden als ik de Lailatoel Qadr ken? De geliefde Profeet ﷺ zei: Jij zegt:

(اللَّهمَّ إنَّکَ عفوٌّ کَریمُ تُحبُّ العفوَ فاعْفُ عنِّی)


O Allah, U bent de Vergever, de Meest Barmhartige en U houdt van vergeving. Vergeef mij ook. (Tirmizi sharief)

Sadaqah e Fitr

Een van de speciale daden van aanbidding van het laatste ‘Asharah is Sadaqah-e-Fitr.

Sadaqah-e-Fitr is verplicht (Waadjib) voor elke moslim die Malik e Nisaab is en dient ongeveer 2.047 kg tarwe of de waarde ervan te betalen. Het moet vóór het Ied-gebed worden betaald, zodat de armen en behoeftigen hun benodigdheden kunnen kopen en kunnen delen in het geluk met alle Moslims.

انَّ رسولَ اللّٰهِ صلَّی اللّٰهُ علیهِ وسلَّمَ فرضَ زَکاةَ الفِطرِ من رمضانَ صاعًا من تمرٍ أو صاعًا من شعیرٍ علی کلِّ حرٍّ أو عبدٍ ذَکرٍ أو أنثی منَ المسلمینَ


Inderdaad, de Boodschapper van Allah ﷺ heeft het verplicht gesteld voor elke vrije en tot slaaf gemaakte moslim, man en vrouw, om één Saa’ van dadels of één Saa’ van gerst aan Sadaq-e-Fitr te betalen of de waarde ervan te betalen in de maand Ramadan. (Tirmizi sharief)

Tot slot

Wij zijn meer dan ooit genoodzaakt om gehoor te geven aan de volgende oproep van Allah سبحانه وتعالى:

وَ لَا تَکُوۡنُوۡا کَالَّذِیۡنَ تَفَرَّقُوۡا وَ اخۡتَلَفُوۡا مِنۡۢ بَعۡدِ مَا جَآءَہُمُ الۡبَیِّنٰتُ


Interpretatie van de Vers: “Wees niet als degenen die onderling verdeeld zijn geraakt en met elkaar van mening hebben verschild, nadat de duidelijke bewijzen tot hen waren gekomen.” (Soerah al Imran, 3:105)

Moge Allah سبحانه وتعالى ons het vermogen schenken om bewust de barmhartige uren van de gezegende maand Ramadan te waarderen. Moge Allah سبحانه وتعالى ons zegenen met Zijn genade, vergeving en vrijheid van de hel. Mogen wij na het verstrijken van de gezegende maand Ramadan het hele jaar door de vroomheid herinneren die we tijdens de gezegende maand Ramadan hebben geleerd. Moge er positieve  veranderingen komen aan in ons leven. Moge ons karakter, onze moraal en zaken verfijnd en verfraaid worden. Ik smeek Allah سبحانه وتعالى om al onze gezinnen te overladen met liefde, respect, genade, voorspoed en zegeningen.

اٰمِیْن بِجَاہِ النَّبِیِّ الْاَمِیْن صَلَّی اللہ تَعَالٰی عَلَیْہِ وَاٰلہٖ وَسَلَّم
وَمَا عَلَيْنَآ إِلَّا ٱلْبَلٰغُ ٱلْمُبِينُ

Sultaan Ahmad al-Qadri غُفِرَ لَهُ
Den Haag, Ramadan-oel-moebarak 2022

Delen:
error: Content is protected !!