Boodschap van de tweede ‘Asharah van Ramadan sharief

Leestijd: 5 minuten

بِسْمِ اللّٰہِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِیْمِ

اَلْحَمْدُلِلّہِ نَحْمَدُہٗ وَنَسْتَعِیْنُہٗ وَنَسْتَغْفِرُہٗ وَنُؤْمِنُ بِہٖ وَنَتَوَکَّلُ عَلَیْہِ وَنَعُوْذُ بِاللّٰہِ مِنْ شُرُوْرِ اَنْفُسِنَا وَمِنْ سَیِّاٰتِ اَعْمَالِنَا مَنْ یَّھْدِہِ اللّٰہُ فَلاَ مُضِلَّ لَہٗ وَمَنْ یُّضْلِلْہُ فَلَا ھَادِیَ لَہٗ وَنَشْھَدُ اَنْ لآَّ اِلٰہَ اِلاَّ اللّٰہُ وَحْدَہٗ لاَ شَرِیْکَ لَہٗ وَنَشْھَدُ اَنَّ سَیِّدَنَا وَمَوْلاَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُہٗ وَرَسُوْلُہٗ۔

اَمَّا بَعْدُ فَقَدْ قَالَ اللّٰہُ تَعَالیٰ فِی الْقُرْاٰنِ الْمَجِیْدِ وَالْفُرْقَانِ الْحَمِیْدِ

اَعُوْذُ بِاللّٰہِ مِنَ الشَّیْطَانِ الرَّجِیْمِ

 بِسْمِ اللّٰہِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِیْمِ

وَ مَا كَانَ اللّٰهُ مُعَذِّبَهُمْ وَ هُمْ یَسْتَغْفِرُوْنَ

oصَدَقَ اللّٰہُ الْعَلِیُّ الْعَظِیْمُ


Verdiensten van de Tweede ‘Asharah

De heilige maand Ramadan was net begonnen toen een ‘Asharah voorbijging. Ramadan oel Moebarak is een maand van genade en zegeningen, de regen van genade valt erin neer en nu begint de tweede ‘Asharah (10 dagen).

Trouwens, alle dagen zijn van Allah سبحانه وتعالى, de nacht is ook van Hem, maar Zijn genade blijft gelegenheden creëren om Zijn dienaren te belonen. Daarom maakte Hij een nacht tot Lailat oel-Qadr en een maand tot een gezegende maand. Volgens de overlevering is het eerste deel van de heilige maand Ramadan de ‘Asharah e Rahmat (barmhartigheid), het tweede deel  de ‘Asharah e Maghfirat (vergeving) en het derde deel de ‘Asharah van ‘Itqoem minan Naar (bevrijding, bescherming van het hellevuur). Zo staat het tweede deel, de tweede ‘Asharah, centraal als de ‘Asharah van vergeving, de ‘Asharah e Maghfirat.

Eén van de eerste vereisten (vergiffenis vragen)

Een van de vereisten van de ‘Asharah e Maghfirat van de heilige maand Ramadan is dat we ons moeten bekeren van zondes, berouw moeten tonen voor zondes die gepleegd zijn en zoveel mogelijk vergeving moeten zoeken. Vergeving vragen is een daad van aanbidding op zich en is eveneens smekend verzoek aan de Ahkamoel Haakimien, onze Rabb, Allah سبحانه وتعالى ,om vergeving van ons eigen zonden.

Het vragen om vergeving verwijdert ook de basis van arrogantie in een persoon. Istighfaar (vergiffenis vragen) is ook een waardevolle toevoeging aan de Register der Daden, de Nama-e-A’amaal.

Er is een gezegende Hadith die zegt dat het een kwestie van groot heil is voor een persoon die veel Istighfaar in zijn Register der Daden, de Nama-e-A’amaal heeft.

Grote deugd van Istighfaar in deze wereld

Istighfaar is een zaak van grote deugd in termen van het Hiernamaals en is een zeer waardevolle schat voor degene die vergeving zoekt. Eveneens in deze wereld heeft Allah سبحانه وتعالى, de Verhevene, grote deugd in Istighfaar geplaatst.

In de nobele Qoeraan staat ook geschreven in de voordelen van het vragen om vergeving dat zolang mensen blijven vragen, ze gevrijwaard zullen zijn van straf.

Allah سبحانه وتعالى zegt in de nobele Qoeraan:

وَ مَا كَانَ اللّٰهُ لِیُعَذِّبَهُمْ وَ اَنْتَ فِیْهِمْؕ-وَ مَا كَانَ اللّٰهُ مُعَذِّبَهُمْ وَ هُمْ یَسْتَغْفِرُوْنَ


Interpretatie van de Vers: “Echter het is niet voor Allah bestemd om hen te straffen terwijl u (O geliefde Profeet Mohammad ) zich onder hen bevindt. En Allah straft hen niet terwijl ze om vergiffenis vragen.” Oftewel zolang er oprechte Moslims zijn die om vergeving vragen, zal de bestraffing ook niet komen. (Soerah al Anfaal, 8: 33)

Het is alsof met de overvloed aan vragen om vergeving, Allah de Almachtige سبحانه وتعالى de wereld van de mensheid zal vrijwaren tegen bestraffing, rampen en plagen. Vandaag is er een pandemie over de hele wereld. Zo’n wereldwijde plaag was nog nooit eerder voorgekomen. Tegenwoordig is er een dringende behoefte voor Moslims om in overvloed om vergeving te vragen. De beloften van Allah de Almachtige سبحانه وتعالى zijn voor altijd. Indien de Moslims dat massaal gaan doen zal het ook een grote sociale dienstverlening zijn.

Veelvuldig Istighfaar is een remedie tegen verdriet en zorgen

In een ander heilig Vers van de nobele Qoeraan zei de Profeet Sayyidoena Noeh علیہ السلام tegen zijn volk: “Vraag vergiffenis aan jullie Rabb. Hij is de Meest Vergevingsgezinde. Hij zal overvloedige regen over jullie laten vallen, jullie helpen met rijkdom en kinderen, en Hij zal tuinen voor jullie maken en rivieren voor jullie laten stromen.”

﴾﴿فَقُلۡتُ اسۡتَغۡفِرُوۡا رَبَّکُمۡ ؕ اِنَّہٗ کَانَ غَفَّارًا

﴾﴿یُّرۡسِلِ السَّمَآءَ عَلَیۡکُمۡ مِّدۡرَارًا

﴾﴿وَّ یُمۡدِدۡکُمۡ بِاَمۡوَالٍ وَّ بَنِیۡنَ وَ یَجۡعَلۡ لَّکُمۡ جَنّٰتٍ وَّ یَجۡعَلۡ لَّکُمۡ اَنۡہٰرًا


Interpretatie van de Vers: “En ik zei: “Zoek vergiffenis van uw Rabb, want Hij is de Vergevensgezinde. Hij zal regen voor u nederdalen in overvloed. En Hij zal uw rijkdommen en kinderen vermeerderen, en Hij zal u tuinen en rivieren schenken.” (Soerah an-Noeh,71:10;11;12)

In dit heilig Vers en in andere heilige Verzen van de nobele Qoeraan is het heel duidelijk dat met de zegen van het vragen om vergeving, alle problemen van de mensenwereld zullen worden opgelost. Allah de Almachtige سبحانه وتعالى zal hem redden van armoede en nood. Aan hem zal rijkdom gegeven worden en aan hem zal kracht en glorie gegeven worden in deze wereld.

De deugden van vergeving worden ook vaak genoemd in de Ahaadith, de gezegende overleveringen. Er is overgeleverd in een Hadith dat degene die Istighfaar verplicht voor zichzelf maakt oftewel er een strikte gewoonte van maakt, Allah سبحانه وتعالى hem zal redden van alle zorgen en verdriet en hem een ​​uitweg zal geven uit elke moeilijkheid en hem zal voorzien van levensonderhoud van zo’n plaats van waar hij het niet zou kunnen inbeelden (vanwaar hij het niet verwacht). (Aboe Dawoed wa ibn Madjah)

Laten we deze gezegende tien dagen, de ‘Asharah e Maghfirat van de heilige maand Ramadan zo regelen dat onze tongen nat blijven van Istighfaar en we al onze vrije tijd die we hebben vullen met een overvloed aan Istighfaar.

Een tweede vereiste (een ander vergeven)

Als de ‘Asharah e Maghfirat wordt beschouwd als een metafoor die wordt toegeschreven aan vergeving, dan is de tweede vereiste dat waar we op hopen van Allah سبحانه وتعالى, de Rabb der Werelden, laten we hetzelfde doen voor Zijn schepselen. Dat wil zeggen, ontdoet u van alle gevoelens van wrok, jaloezie en wraak uit uw hart.

Als iemand onze rechten heeft geschonden, ons slecht heeft behandeld, ons schade heeft berokkend, ons pijn heeft gedaan met diens tong of diens daden, dan moeten we dat eenzijdig vergeven. Kijk in het diepst van uw hart en vergeef iedereen voor wie u een gevoel van vijandschap heeft bij naam! En als u kunt bellen, bel en praat met hem, zodat onze harten volledig worden gereinigd.

Blijf in deze ‘Asharah oefenen dat we liefde voor iedereen in ons hart hebben, negatieve emoties zoals haat kunnen niet in ons hart overgaan. Hedendaags is het een vreemde tijd. In deze tijd groeit het verdriet, groeit de haat, groeit de vijandschap.

Deze gezegende maand eist dat we onze liefde vergroten, onze genegenheid vergroten, onze liefde delen. Insha Allah تعالى met de zegeningen van deze gezegende maand zullen we krijgen wat we zullen delen.

In de nobele Qoeraan wordt gezegd om het kwaad met goed te verdrijven. Met andere woorden, spreek vriendelijk in reactie op de woorden van anderen, met als effect dat de man die een sterke haat voor u heeft, ook uw beste vriend zal worden.

وَ لَا تَسۡتَوِی الۡحَسَنَۃُ وَ لَا السَّیِّئَۃُ ؕ اِدۡفَعۡ بِالَّتِیۡ ہِیَ اَحۡسَنُ فَاِذَا الَّذِیۡ بَیۡنَکَ وَ بَیۡنَہٗ عَدَاوَۃٌ کَاَنَّہٗ وَلِیٌّ حَمِیۡمٌ


Interpretatie van de Vers: “Het goede en het kwade is niet aan elkaar gelijk. Weer het slechte af door het goede, vervolgens aanschouw, degene waar een vijandschap was tussen jou en hem, zal net als een boezemvriend worden.” (Soerah Foessilat, 41, 34)

Enkele beste zinnen van Istighfaar

In deze tweede ‘Asharah van deze maand zouden we deze twee dingen moeten doen, de ene is om zoveel mogelijk Istighfaar te doen en de andere is om zoveel mogelijk mensen te vergeven. Als we dat doen, Insha Allah تعالى, hebben we recht op een waardevol deel van deze gezegende maand dat een goede zaak voor ons zal zijn, zowel in deze wereld als in het Hiernamaals.

Om dit concept te vervullen, kan men oprecht zeggen:

أَسْتَغْفِرُ الله


En hier zijn enkele van de beste zinnen van Istighfaar:

1-أَسْتَغْفِرُ اللّٰهَ الَّذِيْ لَا اِلٰـه اِلَّا هُوَ الْحَیُّ الْقَیُّوْمُ وَأَتُوْبُ إِلَیْه

2- أَسْتَغْفِرُ اللّٰهَ رَبِّيْ مِنْ کُلِّ ذَنْبٍ وَّ أَتُوْبُ إِلَیْهِ

3- رَبِّ اغْفِرْ لِيْ وَتُبْ عَلَيَّ إِنَّك أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِیْمُ

أللهم اغفر لي ولوالدي وللمؤمنين والمؤمنات والمسلمين والمسلمات الاحياء منهم والاموات انك سميع قريب مجيب الدعوات اللهم إني ظلَمتُ نفسي ظلمًا كثيرًا فاغفِرْ لي مَغفِرَةً من عِندِك اللهم أعز الإسلام والمسلمين


Tot slot

Wij zijn meer dan ooit genoodzaakt om gehoor te geven aan de volgende oproep van Allah سبحانه وتعالى:

وَ لَا تَکُوۡنُوۡا کَالَّذِیۡنَ تَفَرَّقُوۡا وَ اخۡتَلَفُوۡا مِنۡۢ بَعۡدِ مَا جَآءَہُمُ الۡبَیِّنٰتُ


Interpretatie van de Vers: “Wees niet als degenen die onderling verdeeld zijn geraakt en met elkaar van mening hebben verschild, nadat de duidelijke bewijzen tot hen waren gekomen.” (Soerah al Imran, 3:105)

Laten we de gezegende maand Ramadan vruchtbaar doorbrengen door onze aanbiddingen (Ibaadaat) te vermeerderen en te verfraaien. Laten we Allah سبحانه وتعالى steevast dankbaar zijn voor Zijn legio gunsten.

Ik smeek Allah سبحانه وتعالى om al onze gezinnen te overladen met liefde, respect, genade, voorspoed en zegeningen.

اٰمِیْن بِجَاہِ النَّبِیِّ الْاَمِیْن صَلَّی اللہ تَعَالٰی عَلَیْہِ وَاٰلہٖ وَسَلَّم
وَمَا عَلَيْنَآ إِلَّا ٱلْبَلٰغُ ٱلْمُبِينُ

Sultaan Ahmad al-Qadri غُفِرَ لَهُ
Den Haag, Ramadan-oel-moebarak 2022

Delen:
error: Content is protected !!