De eerste dag van de gezegende maand Ramadan en Tarawieh

Leestijd: 3 minuten

الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه ومن تبعهم بإحسان إلى يوم الدين وبعد فاعوذ بالله من الشيطان الرجيم ، باسم الله الرحمن الرحيم


Alle lof zij Allah, de Rabb der werelden, de Barmhartige, de Genadevolle. Wij getuigen dat er niets en niemand het recht heeft aanbeden te worden behalve Allah سبحانه وتعالى, zonder toekenning van enige deelgenoot, en dat Sayyidoena Mohammad ﷺ Zijn dienaar en boodschapper is. Moge Allah سبحانه وتعالى hem, zijn familie en zijn metgezellen zegenen en vrede schenken.

Geachte broeders en zusters in de Islam!

Wanneer de maand Sha’ban eindigt, betekent het dat we gaan beginnen aan een gezegende maand van vasten, gebeden en goede daden.

Allah  سبحانه وتعالى, de Verhevene, zegt in de nobele Qoeraan:

﴾یٰۤاَیُّہَا الَّذِیۡنَ اٰمَنُوۡا کُتِبَ عَلَیۡکُمُ الصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلَی الَّذِیۡنَ مِنۡ قَبۡلِکُمۡ لَعَلَّکُمۡ تَتَّقُوۡنَ ﴿


Interpretatie van de Vers: “O jullie die geloven, het vasten is jullie voorgeschreven, zoals het voorgeschreven was aan degenen vóór jullie, opdat jullie (Allah) zullen vrezen.” [Qoeraan, Al-Baqarah, 2:183]

Vasten is een van de vijf zuilen van de islam, en een grote daad van aanbidding die ons dichter bij Allah سبحانه وتعالى brengt. Vasten leert ons geduld, zelfbeheersing, dankbaarheid en medeleven. Vasten zuivert onze ziel, vergeeft onze zonden en verhoogt onze beloning in het hiernamaals.

Maar vasten is niet alleen het onthouden van eten en drinken. Vasten is ook het onthouden van slechte woorden, slechte daden en slechte gedachten. Vasten is ook het vermeerderen van goede woorden, goede daden en goede gedachten. Vasten is ook het helpen van de armen, de behoeftigen en de wezen. Vasten is ook het versterken van de banden van familie, vrienden en buren. Vasten is ook het zoeken van kennis, het lezen van de Qoeraan en het gedenken van Allah سبحانه وتعالى.

In de gezegende Hadith lezen we:

Onze geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ zei: ” Wie (in gebed) staat gedurende (de nachten van) Ramadan uit geloof (in Allah) en rekenend (op de Beloning van Allah سبحانه وتعالى), zijn voorgaande zonden zullen hem vergeven worden.” (Al-Boekhari)

Geachte broeders en zusters in de Islam!

Een van de beste manieren om de nachten van de gezegende maand Ramadan te benutten is het verrichten van het Tarawieh-gebed. Tarawieh is een speciaal gebed dat alleen in de gezegende maand Ramadan wordt verricht, waarin we lange delen van de nobele Qoeraan reciteren en luisteren. Tarawieh is afgeleid van het Arabische woord dat “rusten en ontspannen” betekent, omdat het een speciale vorm van islamitische meditatie is.

Tarawieh is een Soennah-gebed dat onze geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ (vrede en zegeningen zij met hem) verrichtte in de nachten van de maand Ramadan, en dat hij zijn gezegende Metgezellen رَضِیَ اللہُ تَعَالٰی عَنْھم voordeed. Sindsdien is dit een Soennah geworden tijdens de avonden van de gezegende maand Ramadan.

Tarawieh is een gebed dat ons helpt om de nobele Qoeraan te begrijpen, te overdenken en te memoriseren. Tarawieh is een gebed dat ons hart vult met vrede, vreugde en licht. Tarawieh is een gebed dat ons verbindt met Allah سبحانه وتعالى, de Verhevene, Zijn geliefde Boodschapper ﷺ (vrede en zegeningen zij met hem) en onze medemoslims.

Laten we dus het Tarawieh-gebed verrichten met toewijding, concentratie en nederigheid. Laten we het Tarawieh-gebed verrichten met liefde, respect en eenheid. Laten we het Tarawieh-gebed verrichten met hoop, vertrouwen en dankbaarheid.

Tot slot

Ik vraag Allah سبحانه وتعالى, de Verhevene, om ons te helpen om het beste uit deze gezegende maand Ramadan te halen, om ons te vergeven voor onze fouten, om ons te beschermen tegen het kwaad, om ons te zegenen met Zijn genade, om ons te leiden naar Zijn tevredenheid, en om ons te laten behoren tot degenen die het Paradijs zullen binnengaan. Amien.

Ik wens u allen een gezegende Ramadan Sharief en een vreugdevolle Tarawieh toe.

Laten we ook samen bidden voor de onderdrukte moslimgemeenschappen over de hele wereld, in het bijzonder in Palestina. Mogen zij vrede, vrijheid en rechtvaardigheid vinden te midden van deze strijd. Laten we hoop blijven houden op een betere toekomst waarin alle mensen in harmonie en gelijkheid kunnen leven.

Moge Allah سبحانه وتعالى de aanbiddingen van ons allen accepteren en ons leiden naar het rechte pad.

اٰمِیْن بِجَاہِ النَّبِیِّ الْاَمِیْن صَلَّی اللہ تَعَالٰی عَلَیْہِ وَاٰلہٖ وَسَلَّم
وَمَا عَلَيْنَآ إِلَّا ٱلْبَلٰغُ ٱلْمُبِينُ

Sultaan Ahmad al-Qadri غُفِرَ لَهُ
Den Haag, Sha’ban 1445/ maart 2024

Delen:
error: Content is protected !!