De tweede dag van de gezegende maand Ramadan

Leestijd: 2 minuten

الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه ومن تبعهم بإحسان إلى يوم الدين وبعد فاعوذ بالله من الشيطان الرجيم ، باسم الله الرحمن الرحيم


Alle lof zij Allah, de Rabb der werelden, de Barmhartige, de Genadevolle. Wij getuigen dat er niets en niemand het recht heeft aanbeden te worden behalve Allah سبحانه وتعالى, zonder toekenning van enige deelgenoot, en dat Sayyidoena Mohammad ﷺ Zijn dienaar en boodschapper is. Moge Allah سبحانه وتعالى hem, zijn familie en zijn metgezellen zegenen en vrede schenken.

Het gebed, de Salaah, in de gezegende maand Ramadan

Het gebed, de Salaah (ook wel Namaaz), is inderdaad een van de meest fundamentele aspecten van de Islamitische geloofsbeleving. Het biedt een moment van rust en bezinning, vijf keer per dag, waarbij de gelovige zich kan afzonderen van de wereldse beslommeringen en zich kan richten op de spirituele verbinding met Allah سبحانه وتعالى, de Verhevene. De gezegende maand Ramadan versterkt deze ervaring, omdat het niet alleen gaat om onthouding van voedsel en drank, maar ook om een tijd van verhoogde spirituele toewijding en gemeenschapsgevoel.

Inspiratie kan worden gevonden in de woorden van onze geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ, die zei: “Bid alsof het je laatste gebed is.”

صَلِّ صَلاَةَ مُوَدِّعٍ كَأنَّكَ لا تُصَلّي بَعدها أبدًا


[Ibnoe Madjah]

Dit benadrukt de intensiteit en oprechtheid waarmee elk gebed moet worden benaderd, alsof het de laatste kans is om met de Schepper, Allah سبحانه وتعالى, te communiceren.

Voordelen van de Salaah

De waarde van het gebed wordt verder versterkt door de belofte van beloning en vergeving van zonden. Het is een directe dialoog met Allah سبحانه وتعالى, waarin men Zijn grootsheid erkent en Zijn leiding zoekt. Het gebed dient als een herinnering aan de tijdelijkheid van het leven en de eeuwigheid van het hiernamaals, en moedigt de gelovige aan om te leven volgens de principes van rechtvaardigheid, mededogen en nederigheid.

De Salaah tijdens de vastenmaand

Tijdens de gezegende maand Ramadan worden deze momenten van gebed nog betekenisvoller. Het is een tijd waarin de gemeenschap samenkomt, de banden versterkt en samen streeft naar spirituele groei. Het is een tijd waarin de deuren van genade en vergeving wijd open staan, en waarin elke daad van aanbidding, inclusief het gebed, met een grotere beloning komt.

Tot slot

Laten we deze gezegende maand gebruiken om onze toewijding aan het gebed, de Salaah, te vernieuwen, om onze harten te zuiveren en om onze band met Allah سبحانه وتعالى te versterken. Moge onze gebeden een bron van licht zijn in onze levens en ons leiden op het pad van rechtvaardigheid en vrede.

Moge Allah سبحانه وتعالى onze gebeden accepteren, ons vergeven en ons leiden naar wat goed is. Amien.

Laten we ook samen bidden voor de onderdrukte moslimgemeenschappen over de hele wereld, in het bijzonder in Palestina. Mogen zij vrede, vrijheid en rechtvaardigheid vinden te midden van deze strijd. Laten we hoop blijven houden op een betere toekomst waarin alle mensen in harmonie en gelijkheid kunnen leven.

En moge uw Ramadan sharief gevuld zijn met vrede, reflectie en spirituele vervulling.

اٰمِیْن بِجَاہِ النَّبِیِّ الْاَمِیْن صَلَّی اللہ تَعَالٰی عَلَیْہِ وَاٰلہٖ وَسَلَّم
وَمَا عَلَيْنَآ إِلَّا ٱلْبَلٰغُ ٱلْمُبِينُ

Sultaan Ahmad al-Qadri غُفِرَ لَهُ
Den Haag, Sha’ban 1445/ maart 2024

Delen:
error: Content is protected !!