De wijsheid achter Lailatul Qadr

Leestijd: 5 minuten
mosque, masjid al-nabawi, medina-3725372.jpg

الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه ومن تبعهم بإحسان إلى يوم الدين وبعد
، فاعوذ بالله من الشيطان الرجيم
بسم الله الرحمن الرحيم


Alle lof zij Allah, de Rabb der werelden, de Barmhartige, de Genadevolle. Wij getuigen dat er niets en niemand het recht heeft aanbeden te worden behalve Allah سبحانه وتعالى, zonder toekenning van enige deelgenoot, en dat Sayyidoena Mohammad ﷺ Zijn dienaar en boodschapper is. Moge Allah سبحانه وتعالى hem, zijn familie en zijn metgezellen zegenen en vrede schenken.

Wijsheid achter lailatul Qadr: In het licht van de Qoeraan en de Soennah‎

Gerespecteerde lezers!

Een van de vele zegeningen die Allah سبحانه وتعالى ons schenkt, is de mogelijkheid om onze zonden te laten vergeven. Deze kansen worden ons regelmatig geboden. Een bijzonder voorbeeld hiervan is de gezegende maand Ramadan. In deze maand bidden mensen vol berouw in het Hof van hun Rabb en vragen om vergeving voor hun zonden.

Binnen de heilige maand Ramadan heeft Allah ons een nacht geschonken die waardevoller is dan duizenden maanden. Deze nacht staat bekend als Lailatul Qadr. Onze geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ heeft zijn Oemmah aangemoedigd om deze bijzondere nacht te zoeken tijdens de laatste tien nachten van de gezegende maand Ramadan.

‎Het woord “Qadr” heeft twee betekenissen volgens geleerden. De eerste betekenis is dat Qadr verwijst naar de nacht waarin beslissingen over het lot worden genomen. Op deze avond worden beslissingen genomen die het lot van individuen, naties en landen bepalen. De openbaring van het Boek van Allah سبحانه وتعالى op deze avond is niet alleen een openbaring, maar een gebeurtenis die het lot van de hele wereld zal veranderen. Dit wordt ondersteund door het vers uit de Qoeraan:

فِیۡہَا یُفۡرَقُ کُلُّ اَمۡرٍ حَکِیۡمٍ

 
“Op deze nacht (de nacht van Qadr) wordt elke wijze beslissing over het lot vastgesteld.” (Soerah Dugaan, 44:4).

De tweede betekenis is dat de nacht van Qadr een nacht van grote eer en status is. Dit wordt ondersteund door het vers uit de Qoeraan:

 لَیۡلَۃُ الۡقَدۡرِ ۬ۙ خَیۡرٌ مِّنۡ اَلۡفِ شَہۡرٍ


 “Deze nacht is beter en voortreffelijker dan duizend maanden”. (Soerah al-Qadr, 97:3).

‎ Soerah Al-Qadr, een volledige Makkiy Soerah, benadrukt de waarde en het belang van deze nacht en het woord dat erin wordt geopenbaard. Shaikh Ibn Abi Hatiem heeft overgeleverd van Shaikh Mudjahid dat Sayyidoena Ibn Abbas رضی اللہ عنهما heeft verteld dat onze geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ zijn gezegende metgezellen eens vertelde over een Mudjahid van de Banie Israiel (Kinderen van Israël) die duizend maanden lang vocht voor de zaak van Allah سبحانه وتعالى.

Bij het horen van dit verhaal, voelden de metgezellen Ghiebtah[1] voor deze persoon en baden ze dat als ze een lang leven hadden, ze dat leven zouden besteden aan de aanbidding van Allah سبحانه وتعالى. Het was in deze periode dat Soerah al-Qadr werd geopenbaard. (Tafsir al-Khazin[2], 4:397).

Shaikh Ibn Djarier رَحْمَۃُ اللہِ تَعَالٰی عَلَیْہ heeft overgeleverd van Shaikh Mudjahid dat onze geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ zijn gezegende metgezellen رَضِیَ اللہُ تَعَالٰی عَنْھم eens vertelde over een ‘Aabid van de Banie Israiel. Deze ‘Aabid aanbad Allah سبحانه وتعالى ‘s nachts en vastte overdag volgens de ene overlevering. Volgens een andere overlevering deed hij moeite voor de zaak van Allah سبحانه وتعالى.

Bij het horen van dit verhaal waren de gezegende metgezellen zeer verbaasd over deze persoon. Ze wensten dat ze ook zoveel gelegenheid zouden hebben gehad om hun dag en nacht door te brengen in dienst van Allah’s welbehagen. Het was tijdens deze periode dat Soerah al-Qadr werd geopenbaard aan onze geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ. (Tafsir Mazhari[3]).

Er is een andere overlevering waarin de geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ zijn gezegende metgezellen vertelde over verschillende Profeten (Sayyidoena Ayyoeb, Sayyidoena Zakariyya en Sayyidoena Yusha’[4] علیہم السلام). Deze Profeten علیہم السلام waren Allah سبحانه وتعالى geen moment ongehoorzaam en brachten elk meer dan 80 jaar door in Zijn aanbidding.

De gezegende metgezellen zagen hun korte levensduur als een belemmering voor aanbidding en baden allen tot Allah سبحانه وتعالى voor een lang leven. In reactie hierop openbaarde Allah سبحانه وتعالى Soerah Al-Qadr aan de geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ via Sayyidoena Djibriel علیہ السلام. Deze reden van openbaring (Shane Nuzoel) wordt vermeld in Tafsir al-Qurtubi[5], 20/132.

Na de openbaring van de gezegende Soerah Al-Qadr, waren de gezegende metgezellen vervuld van vreugde en tevredenheid. Imam Malik علیہ الرحمہ heeft benadrukt dat Lailatul-Qadr een Goddelijk Geschenk is aan de Oemmah, wat de bijzondere status van de Oemmat-e-Mohammadiyya onderstreept (Al-Durr al-Manthoer, 6:371).

Deze nacht wordt beschouwd als een geschenk omdat op deze avond een waardevol Boek werd geopenbaard aan de waardevolle Oemmah via de edele Rasoel-e-Maqboel ﷺ. Dit wordt weerspiegeld in het feit dat het woord “Qadr” drie keer voorkomt in deze nobele Soerah (Tafsier Kabier, 32:28).

Onze geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad heeft gezegd: “مَنْ قَامَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ” Dit betekent: “Degene die tijdens de nacht van Qadr (Lailatul Qadr) opblijft en bidt met geloof en in de hoop op een beloning, diens voorgaande zonden zullen vergeven worden” (Muttafaq alaih).

Deze gezegende Hadith benadrukt het belang van het opblijven en bidden tijdens Lailatul Qadr (de Nacht van de Beslissing) met geloof en de hoop op een beloning van Allah سبحانه وتعالى. Het is een tijd van intens gebed, reflectie en smeekbeden, waarin wij als Moslims streven naar spirituele groei en vergeving.

De meerderheid van de geleerden is van mening dat Lailatul Qadr, de Nacht van de Beslissing, valt binnen de laatste tien nachten van de gezegende maand Ramadan. Dit wordt ondersteund door de overlevering van Sayyidoena Oebaadah bin Saamit, waarin de geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ zei: “De nacht van Qadr is een van de laatste tien nachten van de Ramadan.” (Moesnad Ahmad)

Het doel van I’tikaf, een periode van verblijf in de Moskee voor intensieve aanbidding, is ook om deze gezegende nacht te zoeken. Hoewel veel mensen speciale aandacht besteden aan de zevenentwintigste nacht van de gezegende maand Ramadan, kan Lailatul Qadr op elk van de laatste tien nachten vallen.

Er zijn verschillende redenen waarom de exacte datum van Lailatul Qadr niet is vastgesteld. Een daarvan is dat de nacht werd bepaald door een geschil tussen twee mannen, zoals vermeld in Sahih Bukhari. Een andere reden is dat Allah سبحانه وتعالى ervan houdt dat Zijn dienaren ‘s nachts wakker zijn voor Zijn tevredenheid. Bovendien wordt de weg van ‘Amal (daden) en ‘Ibaadat (aanbiddingen) niet geblokkeerd en worden mensen aangemoedigd om zoveel mogelijk te aanbidden en niet te rusten op slechts één nacht. De verborgenheid van deze nacht wordt gezien als een daad van mededogen voor zondaars, en ten slotte, een persoon zou niet het hele jaar spijt moeten hebben door die nacht te missen (Tafsier Kabier, 32:28).

Als een persoon tijdens deze nachten op blijft, wordt hij aangemoedigd om Nafl I’tikaf te verrichten, het Tahadjdjoed-gebed te bidden, de nobele Qoeraan te reciteren en de smeekbede te verrichten die onze geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ Sayyidah Aisha Siddieqa رَضِیَ اللہُ تَعَالٰی عَنْہَا onderwees:

 “اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي”


 “O Allah, U bent de Meest Vergevingsgezinde en U houdt van vergeving, dus vergeef mij.” (Ahmed, Ibn Madjah en At-Tirmizi)

Tot slot

De nacht van Qadr is een geschenk van Allah سبحانه وتعالى, een kans om vergeving, genade en spirituele groei te zoeken. Het is een tijd om ons geloof te verdiepen, onze band met Allah سبحانه وتعالى te versterken en onze toewijding aan Zijn dienst te vernieuwen. Hoewel de exacte nacht onbekend is, zijn de meeste grote geleerden het erover eens dat het waarschijnlijk de 27e nacht is. Als iemand deze 27e nacht met oprecht geloof en aanbidding doorbrengt, zal deze beloningen waardig zijn.

Laten we deze nacht dus doorbrengen in intensieve ‘Ibaadaat (aanbiddingen), en laten we ons hart openen voor de oneindige genade en liefde van Allah  سبحانه وتعالى. Moge Allah سبحانه وتعالى onze gebeden accepteren, ons leiden naar het rechte pad en ons vergeven voor onze zonden. Amien.

Laten we ook samen bidden voor de onderdrukte moslimgemeenschappen over de hele wereld, in het bijzonder in Palestina. Mogen zij vrede, vrijheid en rechtvaardigheid vinden te midden van deze strijd. Laten we hoop blijven houden op een betere toekomst waarin alle mensen in harmonie en gelijkheid kunnen leven.

En moge uw Lailatul Qadr sharief gevuld zijn met vrede, reflectie en spirituele vervulling.

اٰمِیْن بِجَاہِ النَّبِیِّ الْاَمِیْن صَلَّی اللہ تَعَالٰی عَلَیْہِ وَاٰلہٖ وَسَلَّم
وَمَا عَلَيْنَآ إِلَّا ٱلْبَلٰغُ ٱلْمُبِينُ

Al-Abd Sultaan Ahmad al-Qadri غُفِرَ لَهُ
Den Haag, Ramadan 1445/ april ’24


[1] Benijding in goede zin.

[2] Lees meer over Tafsir al-Khazin door hier te klikken.

[3] Lees meer over Tafsier al-Mazhari door hier te klikken.

[4] Lees meer over Sayyidoena Yusha’ ibn Noen door hier te klikken.

[5] Lees meer over Tafsier al-Qurtubi door hier te klikken.

Delen:
error: Content is protected !!