Een baligh kind ontvangt veel eid cadeau’s geld, moet hij nu qurbani doen?

Leestijd: 1 minuut
pexels-photo-259249-259249.jpg

VRAAG: Wat zeggen de Islamitische schriftgeleerden over de volgende kwestie; als een baligh (volwassen) jongen of meisje in het bezit komt van geld in de vorm van Eid cadeaus dat gelijk is aan 52,5 tolas zilver, wordt qurbani dan wajib (noodzakelijk) voor hen?

ANTWOORD:

بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب

Ja dat is het geval. Als in de drie dagen van Eid (vanaf de start van Fajr op de 1e dag tot de Maghrib tijd van de 3e dag) een baligh (volwassen) jongen of meisje in het bezit komt van 52,5 tolas de waarde van ongeveer 612,35 gram zilver  (in de vorm van geld) wat volgens de huidige koers (20 mei 2024) ongeveer € 575,61 (koers volgens www.goudprijs.nl) dan wordt qurbani wajib (noodzakelijk) op hen. De reden hiervoor is dat zij hierdoor in staat zijn geworden om qurbani te geven in de dagen van opoffering. Het is vermeld in Fatawa Hindiyyah,

فَإِنَّهُ يَجِبُ عَلَيْهِ … إذَا لَمْ يَكُنْ أَهْلًا لِلْوُجُوبِ فِي أَوَّلِ الْوَقْتِ، ثُمَّ صَارَ أَهْلًا فِي آخِرِهِ


“Als bij het ingaan van de eerste offerdag de qurbani niet wajib op hem was, maar vervolgens kwam hij in aanmerking om dit te doen op de laatste (3e) dag; de qurbani zal dan wajib op hem worden.”

[Fatawa Hindiyyah, Book of Sacrifice, Volume 1, pg 293].


En er staat in Bahār-e-Sharī’at dat de tijd van offeren loopt van subh sadiq (ware dageraad) van Fajr op de 10e Dhul Hijjah tot de zonsondergang op de 12e van Dhul Hijjah, d.w.z. drie dagen en twee nachten: deze dagen staan bekend als Ayyām al-Nahr (de slachtdagen).

[Bahār-e-Sharī’at, Deel 3, Deel 15, pg 236].

واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadri

Vertaald door Maulana Naziem Qadri

Delen:
error: Content is protected !!