Het belang van het vasten tijdens de Ramadan

Leestijd: < 1 minuut

VRAAG: Wat zeggen de Islamitische schriftgeleerden over de volgende kwestie: Wat is het belang van het vasten tijdens de ramadan?

ANTWOORD:

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله رب العالمين و الصلاة و السلام على سيد المرسلين و على اله و اصحابه اجمعين


Het Belang van Vasten tijdens de Ramadan
Vasten tijdens de Ramadan, een van de vijf zuilen van de Islam, is een tijd van diepe spirituele bezinning en zelfdiscipline. Gedurende deze heilige maand onthouden moslims zich van eten, drinken en andere fysieke behoeften van zonsopgang tot zonsondergang. Dit is niet alleen een fysieke oefening, maar ook een geestelijke, waarbij men zich richt op gebed, reflectie en gemeenschap.

Voordelen van Vasten
De voordelen van vasten zijn veelzijdig en omvatten zowel fysieke als spirituele aspecten. Fysiek gezien kan vasten het lichaam ontgiften, de spijsvertering rust geven en bijdragen aan gewichtsverlies. Spiritueel gezien is het een tijd om dichter bij Allah Ta’aala te komen, zelfbeheersing te oefenen en empathie te tonen voor de minderbedeelden.

Achterliggende Gedachte
De achterliggende gedachte van het vasten is het bereiken van Taqwa, ofwel Godsbewustzijn/vreesheid. Het is een periode waarin men leert om driften in bedwang te houden en zich te reinigen van verwerpelijke gewoontes. Het vasten wordt gezien als een vorm van zuivering van de ziel en gehoorzaamheid aan Allah Ta’aala.

Beantwoord door Mufti Sultaan Ahmad al-Qadri
Sha’ban oel Mua’zzam 2024

Delen:
error: Content is protected !!