Hoe is het om een scan/test te ondergaan via röntgen, echografie, MRI, CT, ECG, etc. terwijl men vast?

Leestijd: < 1 minuut

VRAAG: Wat zeggen de geleerden van het Din en muftis van de Heilige Islamitische regelgeving over de volgende kwestie: Hoe is het om een scan/test te ondergaan via röntgen, echografie, MRI, ECG, etc terwijl je vast en wordt hierdoor de vasten ongeldig?

ANTWOORD:

بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب


Een röntgenfoto, echografie, MRI, CT, ECG, enz. scan/test maakt de vasten niet ongeldig, omdat er niets in de maag komt wanneer dit soort tests worden gedaan, dus iemands vasten zal niet ongeldig worden als gevolg hiervan.

[LET OP: Voordat een (CT-)scan wordt gemaakt, wordt soms een speciale kleurstof, contrastvloeistof genoemd, toegediend om de kwaliteit van de beelden te verbeteren. Dit kan worden toegediend in de vorm van een drankje of in de achterste doorgang (klysma) of in een bloedvat. In de twee bovengenoemde gevallen (via een drankje of klysma) wordt de vasten ongeldig. Maar in het laatste geval (via bloedvat) wordt de vasten niet ongeldig. Daarom, hoewel er geen probleem is met de scan zelf, d.w.z. de scan zelf maakt de vasten niet ongeldig, kunnen andere factoren ervoor zorgen dat de vasten ongeldig wordt, net zoals het duidelijk is gemaakt in de bovengenoemde gevallen].

واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadiri

Delen:
error: Content is protected !!