VRAAG: Wat zeggen de Islamitische schriftgeleerden over de volgende kwestie:
Onlangs is mijn nikah voltrokken. De laatste tijd (al enkele maanden) ondervind ik echter een aantal “problemen”. Telkens wanneer ik bij mijn vrouw ben, met haar telefoneer, WhatsApp of gewoon praat, ervaar ik het vrijkomen van voorvocht (madhi). Dit kan nogal hinderlijk zijn, aangezien het mijn wudu verbreekt en ik daardoor mijn gebeden niet op tijd kan verrichten. Ik ben me bewust van een Hadith waarin wordt vermeld dat mensen in hun graf gestraft kunnen worden vanwege urine- of andere onreinheden op hun kleding tijdens het gebed.
Nu vraag ik me af wat ik hieraan kan doen. Word ik beschouwd als ma’zoer? Kan ik bidden en mijn geslachtsdeel bedekken met toiletpapier om de verspreiding van madhi te voorkomen? Dit baart me veel zorgen, want ik vrees gestraft te worden vanwege onreinheid. Moet ik telkens opnieuw wudu verrichten als er wat vrijkomt?
Daarnaast ben ik benieuwd hoe het zit tijdens het verrichten van Umrah. In-shaa-Allah ben ik van plan om met mijn hele familie Umrah te verrichten (inclusief mijn vrouw). Wat als ik tijdens Umrah te maken krijg met voorvocht? Mag ik dan wel Umrah verrichten? Moet ik ook mijn geslachtsdeel bedekken met toiletpapier, bijvoorbeeld? Ik hoop dat u mij kunt begeleiden en geruststellen, In-Shaa-Allah.
بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على سيد المرسلين وعلى اله و اصحابه اجمعين
ANTWOORD:
Mijn broeder u hoeft zich geen zorgen te maken. U bent net getrouwd. Na een periode, In-shaa-Allah, zal deze zorg van u verdwijnen. In uw situatie is het belangrijk om na te gaan of u tot een ma’zoer behoort; dat houdt in dat u niet instaat bent om met één wudhu het fard gebed te vervullen binnen het tijdsbestek van het gebed. Als dit van toepassing is dan behoort u tot ma’zoer.
De regel van een ma’zoer is dat hij binnen de tijd [van een nieuw gebed] een [eerste] wassing moet uitvoeren en vervolgens dan tot het laatste deel van de gebedstijd zoveel gebeden met deze wudhu mag verrichten als hij wil. Door die specifieke beperking zal zijn wudhu niet verbreken. Het is vermeld in Radd al-Muhtār:
و صاحب عذر من به سلس بول أو استطلاق بطن أو انفلات ريح أو استحاضة إن استوعب عذره تمام وقت صلاة مفروضة حكمه الوضو لكل فرض ثم يصلي فيه فرضا أو نفلا فإذا خرج الوقت بطل..الخ ملخصاً
“En degene last heeft van een van de volgende zaken wordt als ma’zoor beschouwd ; continu druppels van urine, het continu moeten ontlasten (diarree), constante winderigheid, of istihadah, als dit probleem de volledige tijd van een verplichte (fard) gebedstijd in beslag neemt, dan is de regel dat deze persoon voor elk verplicht gebed een nieuwe wudhu moet verrichten, daarmee verricht hij in deze tijd de fard en/of nafl gebeden zoveel als hij wenst, en als de tijd [van het gebed] afloopt, dan is wudhu ongeldig”
[Fatāwā Shāmī, vol. 1, pag. 202 – 203]
Als de madhi zo vaak eruit komt dat er kans bestaat dat er meer dan één dirham op de kleding komt, dan kun je in deze situatie toiletpapier gebruiken om de kleding te beschermen tegen onreinheden, en als dat niet het geval is, dan is het niet noodzakelijk om toiletpapier te gebruiken.
En de heilige hadith waarin wordt vermeld dat Allah de Almachtige degenen zal straffen die het spatten van urine niet vermijden, gaat het over de mensen die het spatten niet vermijden, ondanks dat ze het vermogen en de keuze hebben, maar u beschikt niet over het vermogen om de druppels van madhi tegen te houden, daarom valt u niet onder die hadith sharief [waarbij Allah de Almachtige degene de spatten van urine niet vermijden zal straffen].
En als u Ma’zoer bent volgens de islamitische regelgeving, dan kunt u Umrah in deze toestand uitvoeren en proberen de eerste zeven cirkels te voltooien voordat de tijd van gebed eindigt, want zodra de tijd van het gebed eindigt, zal uw wudhu verbreken en de Tawaf van de Kaaba uitvoeren zonder wudhu is verboden. Dus als u een aantal rondes [van Tawaf] hebt uitgevoerd en de gebedstijd is voorbij, dan moet u opnieuw wudhu doen en de rest van de rondes voltooien.
[Bahar Shariat, vol.1, p.1101]
En Allah de Almachtige weet het beste.
Enkele tips:
- Bespreek geen intimiteiten met uw vrouw vóór het gebed.
- Als er sprake is geweest van (ongewenste) opwinding, was dan je geslachtsdelen met koud water, dit zal de erectie wegnemen en madhi voorkomen. Er bestaan (natuurlijke) Griekse medicijnen, waardoor madhi verdikt en deze ongemak zal verdwijnen.
Allah (تعالى ) is Alwetend.
Beantwoord door Muftī Abdus-Salaam Misbahi (عفى عنه) & Maulana Naziem Qadri (عفى عنه)