Hoe lang mag men het Maghrib gebed uitstellen na het eten van Iftaar?

Leestijd: 2 minuten

VRAAG: Wat zeggen de Islamitische Schriftgeleerden over de volgende kwestie: hoe lang mag men het Maghrib-gebed uitstellen na Iftaar en wat is hierbij Mustahab (aanbevolen)?

ANTWOORD:

بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب


Het is aan te bevelen om het Maghrib-gebed vroeg te verrichten,   behalve op bewolkte dagen. Het is daarom aanbevolen om het Maghrib-gebed direct na de Iftaar te verrichten zonder uitstel. Als men Maghrib na Iftaar uitstelt voor de duur waarin men twee Rakaa’at Salaah kan bidden dan is het zonder Karaahat (ongewenstheid) in orde (correct), en als het uitstel meer dan dat was dan is het Makroeh tanziehī (licht ongewenst) maar als het voor zo’n lange duur werd uitgesteld dat de sterren duidelijk zichtbaar werden dan is het Makroeh tahriemī (zwaar ongewenst); zoals het is vermeld in Fatawa Hindiyyah:

“وَيُسْتَحَبُّ تَعْجِيلُ الْمَغْرِبِ فِي كُلِّ زَمَانٍ”


Het vroeg verrichten van het Maghrib-gebed is ten allen tijden aanbevolen.

[Fatawa Hindiyyah Vol. 1, p. 52].

Imam Ahle Sunnat Maulana Shah Imam Ahmed Raza Khan – moge Allah tevreden met hem zijn – heeft in Fatawa Ridawiyyah het volgende verklaard:

اِس( یعنی مغرِب) کا وَقتِ مُستَحب جب تک ہے کہ ستارے خوب ظاہِر نہ ہو جائیں ، اتنی دیر کرنی کہ(بڑے بڑے ستاروں کے علاوہ) چھوٹے چھوٹے ستارے بھی چمک آئیں مکروہ (تحریمی)ہے۔


De aanbevolen tijd van het Maghrib-gebed is totdat de sterren duidelijk zichtbaar worden, en het zo lang uitstellen dat (behalve de grote sterren ) ook de kleinere sterren glinsterend verschijnen [zichtbaar worden] is Makroeh tahriemī (zwaar ongewenst).

[Fatawa Ridawiyyah Vol. 5, p. 153].

Het volgende is vermeld in Bahaare Shari’at:

روز ابر(جس دن بادل چھائے ہوں)کے سوا مغرب میں ہمیشہ تعجیل مستحب ہے اور دو رکعت سے زائد کی تاخیر مکروہِ تنزیہی اور اگر بغیر عذر سفر و مرض وغیرہ اتنی تاخیر کی کہ ستارے گُتھگئے، تو مکروہ ِتحریمی۔


Het vroeg verrichten van het Maghrib-gebed is Mustahab (aanbevolen) behalve op bewolkte dagen, en het meer uitstellen dan de duur van het verrichten van twee Rakaa’at Salaah is Makroeh tanziehī (Licht ongewenst), en als men het langer uitstelt dat de sterren zichtbaar worden zonder een geldig excuus van reizen of ziekte, dan is het Makroeh tahriemī (Zwaar ongewenst).

[Bahaare Shariat Vol. 1, p. 453]

واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadri

Vertaald door het team van Al Jamiah Anwaaroel Oeloom

Delen:
error: Content is protected !!