Ik at voedsel nadat ik had overgegeven tijdens de vasten, is er dan kaffarah nodig?

Leestijd: 2 minuten

VRAAG: Wat zeggen de Islamitische schriftgeleerden over de volgende kwestie: als iemand tijdens de vasten in Ramadān braakt en deze persoon denkt dat het vasten is verbroken, en vervolgens iets eet, is er dan Kaffārah [boetedoening] nodig of niet? En, wordt door het overgeven de vasten verbroken?

ANTWOORD:

بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب


Als iemand braakte en daarbij dacht dat zijn vasten ongeldig was geworden, waarna hij opzettelijk at, dan is het verplicht dat hij de vasten inhaalt, d.w.z. dat hij één vastendag zal inhalen met de intentie van qadā.

In Radd al-Muhtār staat vermeld,

“لَوْ ذَرَعَهُ الْقَيْءُ وَظَنَّ أَنَّهُ يُفَطِّرُهُ فَأَفْطَرَ ،فَلَا كَفَّارَةَ عَلَيْهِ لِوُجُودِ شُبْهَةِ الِاشْتِبَاهِ بِالنَّظِيرِ”


“Als hij braakte en hij dacht dat de vasten ongeldig was geworden, waarna hij bewust iets at, dan rust er geen Kaffārah [boetedoening] op hem. Er is alleen qadā verplicht, omdat er twijfel in hem ontstond vanwege de gelijkenis met het scenario van Istiqā [opzettelijk braken].”

[Radd al-Muhtār, vol 3, pg 431]

Als het braken onopzettelijk gebeurde dan zal de vasten niet verbreken, maar als het opzettelijk was en meer dan een mondvol, dan zal de vasten verbreken als hij zich herinnerde dat hij vastte. Maar als het minder is dan een mondvol, dan zal de vasten niet verbreken, zelfs als het opzettelijk was.

Er staat in Bahār-e-Sharī’at dat als iemand opzettelijk een mondvol overgeeft en hij herinnert zich dat hij aan het vasten is, dan wordt de vasten zeker verbroken. Als hij minder dan een mondvol heeft overgegeven, dan wordt de vasten niet verbroken. Als hij onopzettelijk braakte (of het nu mondvol is of niet, en het terugging in de keel, of als hij het terug slikte in de keel, of als het niet terugkeerde, of ook als hij het niet naar binnen trok, als het niet een mondvol is), dan zal de vasten niet verbroken worden1.

[Bahār-e-Sharī’at, vol 1, deel 4, pg 988]

واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadri

Vertaald door Shaykh Abu Junaid


  1. Als het terugkeerde in de keel of als hij het zelf naar binnen trok en als het een mondvol braaksel was en zelfs als slechts het equivalent van een gram (chana) door de keel ging, dan zal de vasten ongeldig worden, anders niet. ↩︎
Delen:
error: Content is protected !!