Ik heb vasten van vorig jaar gemist vanwege de menstruatieperiodes, moet ik ze inhalen of fidyah betalen?

Leestijd: < 1 minuut

VRAAG: Wat zeggen de Islamitische schriftgeleerden over de volgende kwestie: Ik moet nog een paar vasten inhalen die ik afgelopen Ramadan heb gemist. Ik kon niet vasten vanwege mijn maandelijkse menstruatiecyclus. Is het nodig om ze voor deze Ramadan in te halen of moet ik er fidyah voor geven?

ANTWOORD:

بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب


Je moet de gemiste vasten van de vorige Ramadan inhalen voor deze Ramadan. Stel ze niet uit zonder reden. Als de Ramadan van dit jaar aanbreekt terwijl je de gemiste vasten van de vorige Ramadan aan het inhalen bent, neem dan de fard [verplichte] vasten van dit jaar in acht. Haal de gemiste vasten van vorig jaar in na deze Ramadan. Het betalen van fidyah in plaats daarvan is niet toegestaan. Het gebod om fidyah te betalen is voor een shaykh fani (een oud persoon die niet in staat is om te vasten).

Allah Azzawajal zegt:

وَعَلَی الَّذِیۡنَ یُطِیۡقُوۡنَہٗ فِدْیَۃٌ طَعَامُ مِسْکِیۡنٍؕ


Vertaling: “En voor hen die geen kracht hebben(om te vasten), geldt (het verstrekken van) compensatie (in de vorm) van een maaltijd aan een behoeftige (elke dag).”

[Surah al-Baqarah: 184]

Als de maand Ramadan komt, dan dien je de eerder gemiste vasten na de maand Ramadan in te halen. Je hoeft hun fidya niet te betalen.

Het staat in het betrouwbare Hanafi werk, al-Durr al-Mukhtar:

وَلَوْ جَاءَ رَمَضَانُ الثَّانِي قُدِّمَ الْأَدَاءُ عَلَى الْقَضَاءِ وَلَا فِدْيَةَ


Vertaling: “Als de volgende Ramadan aanbreekt, zal zijn vasten voorrang hebben op de gemiste vasten (van de vorige Ramadan) en er is geen fidya voor de gemiste vasten.”

[al-Durr al-Mukhtar, vol. 3, pg. 465]

واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadri

Delen:
error: Content is protected !!