Ik kan niet vasten vanwege artritis (gewrichtsontsteking), wat moet ik doen?

Leestijd: 2 minuten

VRAAG: Wat zeggen de Islamitische schriftgeleerden over de volgende kwestie: Ik lijd aan artritis en door de pijn in mijn gewrichten kan ik niet vasten. Wat is de regelgeving in mijn geval?

ANTWOORD:

بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب


Je moet vasten omdat de vasten van de Ramadan فرضِ قطعی zijn (verplicht en bewezen uit definitieve bronnen). Allah عزوجل heeft het bevel gegeven om in deze maand te vasten en heeft gezegd:

فَمَنۡ شَہِدَ مِنۡکُمُ الشَّہۡرَ فَلْیَصُمْہُؕ


“Dus wie [de nieuwe maan van] de maand ziet, voltooi dan het vasten ervan.”

[Surah Baqarah v.185]

In meerdere Ahadith is er een grote nadruk gelegd op het vasten in deze maand.
De Boodschapper van Allah صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم heeft verklaard:

أَرْبَعٌ فَرَضَهُنَّ اللهُ فِي الْإِسْلَامِ، فَمَنْ جَاءَ بِثَلَاثٍ، لَمْ يُغْنِينَ عَنْهُ شَيْئًا، حَتَّى يَأْتِيَ بِهِنَّ جَمِيعًا الصَّلَاةُ، وَالزَّكَاةُ، وَصِيَامُ رَمَضَانَ، وَحَجُّ الْبَيْتِ


Allah عزوجل heeft vier dingen verplicht gesteld in de Islam. Er zal geen voordeel komen voor degene die naar drie ervan handelt; alleen totdat hij naar hen allemaal handelt:

  1. Salāh
  2. Zakāh
  3. Vasten
  4. Hajj

[Musnad Imam Ahmad bin Hanbal ج29 رقم 17789 ]

Hieruit leiden we af dat als iemand het vasten opgeeft, zonder een geldig excuus, het gevaar bestaat dat de rest van zijn daden zinloos zijn. Elke moslim die Allah vreest zal na het horen van deze waarschuwing, zonder een geldige reden, niet de moed hebben om het vasten van de Ramadan te missen.

Echter, als de ziekte toeneemt als gevolg van het vasten of als de ziekte ernstige, ondraaglijke pijn veroorzaakt waardoor medicijnen moeten worden ingenomen, dan is het toegestaan om niet te vasten.  Wanneer de ziekte genezen is, moet men de gemiste vasten inhalen. Of men kan vasten tijdens het winterseizoen, waarbij de dagen erg kort zijn in Engeland, en het eenmaal innemen van een medicijn voldoende kan zijn voor de hele dag. Met betrekking tot het inhalen van de gemiste vasten van de Ramadan, heeft Allah عزوجل gezegd:

فَعِدَّۃٌ مِّنْ اَیَّامٍ اُخَرَؕ یُرِیۡدُ اللہُ بِکُمُ الْیُسْرَ وَلَا یُرِیۡدُ بِکُمُ الْعُسْرَ


“…hetzelfde aantal vasten (dagen inhalen) op andere dagen. Allah wil voor jullie gemak en geen moeilijkheden.” [Surah Baqarah v.185]

Hoe dan ook, vasten is een garantie voor een goede gezondheid.
De nobele Profeet صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم heeft verklaard:

صُوْمُوا تَصِحُّوا


“Vast en je zult gezond zijn.”

[Dur al-Manthur vol.1].

De studies van een Amerikaanse Scandinavische onderzoeksraad hebben bewezen dat vasten de pijn vermindert van patiënten die lijden aan dergelijke ziekten. Zij schrijven:

“Na het vasten vertoonden 5 van de 15 onderzochte patiënten objectieve tekenen van verbetering, vergeleken met slechts één van de controlegroep. De vastende patiënten vertoonden minder pijn, stijfheid, gebruik van pijnstillers, verschillende klinische variabelen en serumconcentratie van orosomucoïde1.”

Uit onderzoek van de Universiteit van Lund, Zweden, bleek dat patiënten die aan artritis leden van hun pijn afkwamen. Ze schrijven:

“Reumatoïde artritis patiënten vertoonden een significante klinische verbetering door het beoefenen van langdurig vasten gedurende 7 tot 10 dagen. De verbetering is reversibel (omkeerbaar) en gaat verloren wanneer er weer gegeten wordt.”

واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadri

Vertaald door Shaykh Abu Junaid

  1. Klik hier voor extra toelichting ↩︎
Delen:
error: Content is protected !!