Mijn lokale imam reciteert te snel & maakt fouten, kan ik elders kortere tarawih lezen?

Leestijd: 2 minuten
blue mosque, istanbul, turkish-908510.jpg

VRAAG: Wat zeggen de Islamitische schriftgeleerden over de volgende kwestie: De imam in onze plaatselijke moskee reciteert de Quraan erg snel tijdens het Tarawih gebed, waarbij het erg moeilijk is om te luisteren en te achterhalen wat er gelezen wordt. Is het in dit geval toegestaan voor mij om de moskee in mijn woonplaats te vermijden en naar een andere moskee te gaan waar de Soerah’s (Quraan hoofdstukken) langzaam en duidelijk in een hoorbaar tempo worden gereciteerd?

ANTWOORD:

بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب


Als de Quraan in uw plaatselijke moskee in zo’n hoog tempo wordt gereciteerd dat sommige woorden worden weggelaten en sommige woorden niet goed worden uitgesproken, dan is het toegestaan voor jou om deze moskee te vermijden en naar een andere moskee te gaan waar kortere Soerah’s worden gelezen met Tajwid (correcte articulatie).

Het staat vermeld in Fatawa Hindiyya:

إذَا كَانَ إمَامُهُ لَحَّانًا لَا بَأْسَ بِأَنْ يَتْرُكَ مَسْجِدَهُ


“Als de imam iemand is die lahn (articulatiefouten) maakt, is het geen probleem om zijn moskee te verlaten.”

Het is echter Sunnah Mu’akkadah (benadrukte Sunnah) om in Tarawih één keer de hele Quraan te voltooien. Als het gemakkelijk is om naar een andere moskee te gaan waar de hele Qur’aan volledig wordt gelezen, dan moet men daarheen gaan en de beloning van Sunnah Mu’akkadah behalen.

Dit staat vermeld in al-Durr al-Mukhtar,

وَالْخَتْمُ مَرَّةً سُنَّةٌ وَلَا يُتْرَكُ الْخَتْمُ لِكَسَلِ الْقَوْمِ


“Het één keer compleet reciteren (van de Quraan) is Sunnah en mag niet verlaten worden vanwege de luiheid van de gemeenschap.”

[al-Durr al-Mukhtar, vol. 2, pg. 601].

Als je niet in staat bent om naar zo’n moskee te gaan, of als het niet mogelijk is omdat het ver weg is, dan mag je de Tarawih verrichten in de moskee waar kortere Soerah’s correct worden gereciteerd.

واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadri

Vertaald door Shaykh Abu Junaid

Delen:
error: Content is protected !!