Is je Wudu verbroken als je partner je naakt ziet?

Leestijd: < 1 minuut

VRAAG: Wat zeggende de Islamitische geleerden over de volgende kwestie: Is je Wudu verbroken als je partner je naakt ziet?

ANTWOORD:

بِسْمِ اللہِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِیْمِ
اَلْجَوَاب بِعَوْنِ الْمَلِکِ الْوَھَّابِ


Volgens de Hanafi Fiqh wordt Wudu (rituele reiniging) niet verbroken door het zien van de naaktheid van je echtgenoot. De voornaamste reden voor het verbreken van Wudu is het verlaten van onreinheid uit het lichaam, zoals urine of ontlasting. Het zien van naaktheid valt hier niet onder.

Wat betreft de situaties waarin Wudu wel verbroken wordt, hier zijn enkele voorbeelden met de bijbehorende Arabische termen:

  1. Al-Hadath al-Akbar (الحدث الأكبر): Dit verwijst naar een staat van grote rituele onreinheid die ghusl vereist, zoals geslachtsgemeenschap.
  2. Al-Hadath al-Asghar (الحدث الأصغر): Dit verwijst naar kleinere onreinheden die Wudu verbreken, zoals het verlaten van urine of ontlasting.

Bron: “Radd ul-Muhtar Ala  al Durr ul-Mukhtar ” is een bekend Islamitisch Hanafi jurisprudentieboek, ook bekend als “Fatawa Shaami”. Het is een uitgebreid werk dat een breed scala aan onderwerpen binnen de Islamitische wet behandelt. Hier is een Arabische tekst uit “Radd ul-Muhtar”:

وَمِنْهَا: أَنْ يَرَى عَوْرَةَ غَيْرِهِ، أَوْ يُرَى عَوْرَتُهُ، سَوَاءٌ فِي ذَلِكَ الْأَجْنَبِيُّ وَالْمَحْرَمُ، وَالصَّغِيرُ وَالْكَبِيرُ، وَالْحُرُّ وَالْعَبْدُ، وَالْمُسْلِمُ وَالذِّمِّيُّ، لِأَنَّ النَّظَرَ إِلَى الْعَوْرَةِ لَا يُنَافِي الطَّهَارَةَ


Deze tekst bespreekt dat het zien van de ‘Awrah’ (intieme delen) van iemand anders, of het gezien worden van je eigen ‘Awrah’, de Wudu niet verbreekt. Dit geldt ongeacht of de andere persoon een vreemde is, een familielid, jong of oud, vrij of slaaf, moslim of dhimmi (niet-moslim onder bescherming van een Islamitische staat), omdat het kijken naar de ‘Awrah’ de zuiverheid niet tegenspreekt.

واللہ تعالٰی أعلم و علمه أتم و أحكم

Geschreven door: Mufti Sultaan Ahmad al-Qadri غُفِرَ لَهُ
Den Haag, maart 2024/ Ramadan ul Mubarak 1445

Delen:
error: Content is protected !!