Is jouw vasten geldig als je door iemand anders voor jezelf laat vasten, terwijl je niet ziek bent?

Leestijd: < 1 minuut

VRAAG: Klopt de volgende bewering: “Als je kunt vasten en dus niet ziek bent, maar je vast niet, maar je wilt je vasten door iemand anders laten uitvoeren, door geld te geven voor de iftar, dan is jouw vasten geldig als die persoon voor jou heeft gevast.”

ANTWOORD:

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على سيد المرسلين وعلى اله و اصحابه اجمعين


In de Islam is het persoonlijk vasten tijdens de gezegende maand Ramadan een verplichte daad van aanbidding en toewijding. Het is niet toegestaan om iemand anders te laten vasten in jouw plaats. Als je gezond bent en in staat om te vasten, dan wordt van je verwacht dat je zelf vast. Het geven van geld voor iftar (het breken van het vasten) aan iemand anders is een vorm van liefdadigheid en wordt aangemoedigd, maar het vervangt niet je eigen verplichting om te vasten.

Er zijn echter uitzonderingen waarbij iemand die niet kan vasten vanwege ziekte of ouderdom, en niet verwacht wordt te herstellen, een maaltijd kan verstrekken aan een behoeftige voor elke gemiste dag van vasten. Dit staat bekend als ‘fidya’. Maar dit is alleen van toepassing als vasten fysiek onmogelijk is voor de persoon.

والله تعالى اعلم

Beantwoord door Mufti Sultaan Ahmad al-Qadri Misbahi

Delen:
error: Content is protected !!