Is mijn vasten nog geldig als er door het boeren voedsel/vloeistof in mijn keel omhoog komt dat ik vervolgens doorslik?

Leestijd: < 1 minuut

VRAAG: Wat zeggen de Islamitische schriftgeleerden over de volgende kwestie:  Wordt de vasten ongeldig als voedsel(resten)/vloeistof bij het boeren omhoog komt en vanzelf terugkeert naar de maag?

ANTWOORD:

بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب


De vasten zal niet ongeldig worden in deze situatie. Want als iemand onopzettelijk minder dan een mondvol braakt en het [braaksel opzettelijk] doorslikt of het keert  vanzelf terug, dan zal in beide gevallen de vasten niet ongeldig worden. Als het braaksel een mondvol is, dan zal de vasten verbroken worden bij opzettelijk doorslikken; zoals het duidelijk is [vermeld] in Bahaar e Sharie’at:

Als iemand spontaan [onopzettelijk] overgeeft, of het nu een mondvol is of niet, en het gaat terug naar de keel of dit nu met opzet is of zonder opzet, indien het geen mondvol [braaksel] is dan zal de vasten niet ongeldig worden, ongeacht of het opzettelijk of niet opzettelijk was, maar indien het een mondvol is en men het [braaksel] opzettelijk inslikt, zelfs als het zo klein is als een 1 gram, dan zal de vasten ongeldig worden, en anders niet [als het geen mondvol is].

[Bahare Shariat Vol. 1, Deel 4, p. 988]

واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadri

Delen:
error: Content is protected !!