Is staand water drinken toegestaan? En hoe zit het met ZamZam water?

Leestijd: 2 minuten
water, glass, tilted-2315559.jpg

VRAAG : Wat is de islamitische regelgeving over het drinken van water in een staande positie? Moet ZamZam water staand of zittend gedronken worden? De Hadīth van de Nobele Profeet (صلى الله عليه و سلم) verbiedt het drinken van water in staande positie. Graag deze Ahādīth uitleggen.

ANTWOORD: ZamZam Water drinken terwijl je staat is een Gezegende Sunnah.

Er staat in Sahīh ul Bukhārī, Deel 1, Pagina 221, op gezag van Sayyidunā ‘AbdUllah Ibn ‘Abbās (رضى الله عنه),

سقيت رسول اللّٰه صلي اللّٰه تعاليٰ عليه وسلم من زمزم فشرب فهو قائم


“Ik gaf ZamZam Water aan de Nobele Profeet (صلى الله عليه و سلم) en hij dronk het terwijl hij stond.”

Er is staat ook in Sahīh ul Bukhārī, Deel 2, Pagina 840,

شرب النبي صلي اللّٰه تعاليٰ عليه وسلم قائماً من زمزم


“De Nobele Profeet (صلى الله عليه و سلم) dronk ZamZam Water terwijl hij stond.”

Ook moet het overgebleven water van Wudhū worden gedronken terwijl men staat, zoals is gerapporteerd door Al Imām Al Bukhārī (رضى الله عنه) op gezag van Sayyidunā ‘Alī (رضى الله عنه) in Deel 2, Pagina 840, Sahīh ul Bukhārī.

Het verbod op drinken terwijl men staat, dat in Sahīh Muslim, Deel 2, Blz. 173, en andere boeken genoemd wordt, is niet nadrukkelijk, maar het acht deze handeling Makrūh At Tanzīhī (Licht ongewenst). ZamZam Water en overgebleven Wudhū water zijn uitzonderingen op het verbod. Dit brengt overeenstemming tussen de verschillende Overleveringen.

Sommige Geleerden hebben uitgelegd dat het geheim en de wijsheid hierin is dat wanneer iemand water drinkt terwijl hij zit, het water een tegengif wordt voor het voedsel en wanneer hij water drinkt terwijl hij staat dan komt het water zijn lichaam niet ten goede. In feite stroomt het dan snel door alle delen van het lichaam. Aan de andere kant, het doel van het drinken van ZamZam Water en overgebleven Wudhū water terwijl je staat is om de zegeningen van dat water snel alle delen van het lichaam te laten bereiken. (Marginale aantekeningen (Hāshiyah) bij Al Bukhārī, Deel 2, Pagina 840)

Allah (تعالى ) is Alwetend.

Beantwoord door Muftī Shamsulhudā (عفى عنه)

Delen:
error: Content is protected !!