Kan ik de ghusl uitvoeren op mijn overleden echtgenoot?  

Leestijd: 2 minuten
shower, douche, bathroom

VRAAG:  Wat zeggen de Islamitische geleerden over de volgende kwestie: Is het toegestaan voor een vrouw om het gezicht van haar man te zien nadat hij is overleden en evenzo kan een man het gezicht van zijn vrouw zien nadat zij is overleden en kan hij haar in haar graf laten zakken?

ANTWOORD: 

‫بسم اللہ الرحمن الرحیم
‫الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب


Als de echtgenoot van een vrouw overleden is, dan bevindt zij zich in zijn ‘Iddah [wachtperiode] van de dood, vandaar dat zij vanuit een bepaald perspectief nog steeds in de Nikāh [huwelijk] van haar echtgenoot is, dus zij mag haar echtgenoot wassen en hem aanraken, daarom is het voor haar zeker toegestaan om zijn gezicht te zien en te kijken naar hem. Echter wat betreft een echtgenoot als zijn vrouw overlijdt dan mag hij haar niet aanraken, maar hij mag haar lichaam op zijn schouders dragen ten tijde van de begrafenis en haar in het graf laten zakken, en hij mag ook naar haar gezicht kijken, maar hij mag haar alleen niet aanraken. 

Zoals Sayyidī A’lāhadrat Imām Ahmad Ridā Khān – schrijf RadiJallaho anho of Rahmatoellhi alaih – verklaart: ‘Alleen vreemden [niet-bekenden i.e. niet-Mahrams] raken het lichaam aan van de overledene, zij dragen (haar) op hun schouders, zij brengen haar naar het graf; wat heeft de echtgenoot verkeerd gedaan. Deze zaak is slechts ten onrechte bekend & ten onrechte berucht onder de onwetenden. Ja, het is verboden voor een man om zijn overleden vrouw aan te raken; het is toegestaan voor hem om naar haar te kijken. 

“کمانص علیہ فی التنویر والدروغیرھما”‫


‘Net zoals het duidelijk expliciet vermeld staat in Tanwīr al-Absār, Durr Mukhtār, etc.’ 

Het is een vreemde [niet-Mahram] zelfs niet toegestaan om te kijken; het is voor een Mahram toegestaan om andere delen aan te raken dan de buik, de rug en vanaf de navel tot [en met] de knieën.’ 

[Fatāwā Ridawiyyah, vol. 9, blz. 138]

Verder staat er in Fatāwā Ridawiyyah dat zolang een [weduwe] vrouw in de ‘Iddah [wachtperiode] van haar overleden echtgenoot bevindt, is het aanraken van zijn lichaam  en zelfs het geven van Ghusl toegestaan.

‫ واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
‫کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadri

Vertaald door Shaykh Miir Said

Delen:
error: Content is protected !!