Kan je het vasten in shawwaal met intenties doen(gemiste dagen van de maand Ramadan & nafl vasten)?

Leestijd: 2 minuten
ai generated, ramadan, lantern-8629019.jpg

VRAAG: Wat zeggen de Islamitische schriftgeleerden over de volgende kwestie: kan je het vasten in shawwaal met intenties doen? Dus intentie voor nafl vasten en ook de intentie om de gemiste vasten dagen van de maand Ramadan in te halen?

ANTWOORD:

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على سيد المرسلين وعلى اله و اصحابه اجمعين


Dit is binnen de Hanafi wetsschool niet mogelijk. Als de vasten van de maand Ramadan door wat voor reden dan ook ingehaald moeten worden en iemand vast met de intentie om zijn vasten van de maand Ramadan in te halen, dan kan hij daar geen intentie voor vrijwillig (nafl) vasten aan toevoegen.

En als de intentie toch gezamenlijk wordt verricht, dus naast de intentie voor het inhalen van een gemiste vasten van de maand Ramadan wordt ook de intentie voor vrijwillig vasten verricht, dan zal de vasten alleen gelden voor de nog in te halen vasten van de maand Ramadan.

Zo staat er in Bada’i al-Sana’i:

وَلَوْ نَوَى بِصَوْمِهِ قَضَاءَ رَمَضَانَ وَ التَّطَوُّعَ كَانَ عَنْ الْقَضَاءِ فِي قَوْلِ أَبِي يُوسُفَ۔


(بدائع الصنائع، ج٢، ص ٦٠٥، كتاب الصوم، فصل في شرائطها، دار الحديث القاهرة)


Oftewel: “Als iemand de intentie neemt voor het inhalen van een gemiste vasten van de maand Ramadan EN een vrijwillig vasten, dan zal het vasten zijn voor de gemiste vasten van de maand Ramadan volgens Imam Abu Yusuf (Moge Allah tevreden zijn met hem).”

[Bada’i al-Sana’i, vol. 2, blz. 605, Kitaab al-Saum, Fasl die Sharaa-itihaa], Daar ul Hadieth al-Qaahirah]

Ook staat er in al-Fataawaa al-Hindiyyah:

وإذا نوى قضاء بعض رمضان، والتطوع يقع عن رمضان في قول أبي يوسف – رحمه الله تعالى -، وهو رواية عن أبي حنيفة – رحمه الله تعالى – كذا في الذخيرة.


Oftewel: “Wanneer iemand de intentie neemt voor het vasten van een gemiste vastendag van de maand Ramadan en tegelijkertijd voor een vrijwillig vasten, dan zal het vasten plaatsvinden namens de gemiste vastendag van de maand Ramadan conform het standpunt van Qaadi Abu Yusuf (Moge Allah tevreden zijn met hem). Tevens is dit een overlevering van Imam Abu Haniefah (Moge Allah tevreden zijn met hem). Zo staat (ook) in al-Dzakhierah.”

[al-Fataawaa al-Hindiyyah, vol. 1, blz. 217, Kitaab al-Saum, al-Baab al-Awwal, Daar ul Kuub al-‘Ilmiyyah]

Verder is het belangrijk om te weten dat het beter is voor degene die nog gemiste vasten van de maand Ramadan open heeft staan, om deze eerst in te halen en daarna de vrijwillige vasten te verrichten.

و الله تعالى اعلم۔   

كتبه: محمد شيراز صادق المصباحى
١٣ شوال المكرم ١٤٤٥هـ بمطابق ٢٣ ابريل ٢٠٢٤ ء
الجواب صحیح
شمس الہدی الرضوی المصباحی  دار الافتا کنز الایمان یو۔کے۔

Delen:
error: Content is protected !!