Kunnen wij het tarawih gebed zittend op een stoel bidden?

Leestijd: < 1 minuut

VRAAG: Wat zeggen de geleerden van het Din en muftis van de Heilige Islamitische regelgeving over de volgende vraag: Kunnen we zitten & Tarāwīh salāh bidden, en wat is de uitspraak van het bidden op een stoel?

ANTWOORD:

بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب


Het is Makrūh Tanzīhī (“licht ongewenst”) om Tarāwīh zittend te bidden zonder een geldig excuus, zoals ‘Allāmah Shāmī, vrede zij met hem, schrijft in Radd al-Muhtār,

قَوْلُهُ وَتُكْرَهُ قَاعِدًا) أَيْ تَنْزِيهًا، لِمَا فِي الْحِلْيَةِ وَغَيْرِهَا مِنْ أَنَّهُمْ اتَّفَقُوا عَلَى أَنَّهُ لَا يُسْتَحَبُّ ذَلِكَ بِلَا عُذْرٍ لِأَنَّهُ خِلَافُ الْمُتَوَارَثِ عَنْ السَّلَفِ)”


“Het is Makrūh om Tarāwīh salāh zittend te bidden d.w.z. het is Makrūh Tanzīhī (“licht ongewenst”). Dit is omdat het vermeld staat in al-Hilyah en andere boeken dat de geleerden het erover eens zijn dat het niet Mustahabb is voor iemand om Tarāwīh salāh te bidden terwijl men zit – tenzij er een geldig excuus is – omdat dit in tegenspraak is met wat er is gerapporteerd & overgeleverd van de rechtvaardige voorgangers.”

[Durr Mukhtār ma’ Radd al-Muhtār, vol 2, pg 45]

Over het algemeen moet men helemaal niet zitten en Tarāwīh salāh bidden; als men een geldig excuus heeft, dan moet men op de grond zitten en Tarāwīh bidden. Als men niet kan zitten, dan kan men op een stoel etc. waar leunen niet kan zitten en Tarāwīh bidden, maar zonder te leunen, omdat het ongepast is om in het Majestueuze Hof van de Almachtige Allah te bidden terwijl men leunt. Lees gerust mijn gedetailleerde uitspraak over het bidden van salāh op een stoel.

واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadiri

Delen:
error: Content is protected !!