Maakt bloedend tandvlees het vasten ongeldig?

Leestijd: < 1 minuut
teeth, dentist, mouth-3414722.jpg

VRAAG: Wat zeggen de geleerden van het Din en muftis van de Heilige Islamitische regelgeving over de volgende kwestie: Als het tandvlees van een persoon bloedt en dit bloed de keel bereikt, maakt dit dan de vasten van een persoon ongeldig?

ANTWOORD:

بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب


Als men de smaak in de keel kan proeven, dan maakt dit de vasten ongeldig. Net zoals Sadr al-Sharī’ah, Badr al-Tarīqah Mawlānā Amjad ‘Alī A’zhāmī, genade zij met hem, verklaart dat als er bloed uit de tanden kwam en in de keel vloeide, en het bloed gelijk of meer was dan het speeksel, en de smaak ervan kon worden geproeft in de keel, dan zal in al deze situaties de vasten ongeldig worden verklaard. Als het minder was (dan hiervoor beschreven) en de smaak werd zelfs niet geproefd (in de keel), dan zal dit de vasten niet ongeldig maken. [1]

[Bahār-e-Sharī’at, vol 1, deel 5, pg 59]

[1] Het is vermeld in Fath al-Qadīr dat als een deeltje door de keel kan passeren zonder de hulp van speeksel, dan zal zelfs dat de vasten ongeldig maken. Echter, als het zo weinig is dat het (alleen) met speeksel kan passeren, dan zal dit de vasten niet ongeldig maken.

واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadiri

Delen:
error: Content is protected !!