Maakt een inwendige echo door een gynaecoloog het vasten ongeldig?

Leestijd: 2 minuten

VRAAG: Wat zeggen de Islamitische geleerden over de volgende kwestie: mag een vrouw zich wenden tot een gynaecoloog terwijl zij aan het vasten is? Dit is een arts die een inwendige echo kan gebruiken om de foetus te onderzoeken. Inwendige echografie vereist dat de arts medische instrumenten in het privégedeelte van de vrouw brengt; zal dit de vasten ongeldig maken?

ANTWOORD:

بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب


Als de arts tijdens dit proces geen medicijn of vloeibare substantie aanbrengt op de medische instrumenten die in het privégedeelte worden ingebracht, dan wordt de vasten niet ongeldig. Dit komt omdat een deel van het apparaat wel en een deel niet naar binnen gaat; het gaat niet volledig naar binnen. Daarom zal de vasten hierdoor niet verbroken worden. Maar als het per ongeluk volledig het privégedeelte ingaat, dan verbreekt het de vasten. Evenzo, als de arts een medicijn of vloeibare substantie op het medische instrument aanbrengt en het inbrengt, dan zal de vasten ongeldig worden.

Het wordt geciteerd in al-Durr al-Mukhtār:

أَدْخَلَ عُودًاوَنَحْوَهُ فِي مَقْعَدَتِهِ وَطَرَفُهُ خَارِجٌ وَإِنْ غَيَّبَهُ فَسَدَ


Als iemand een staaf of iets dergelijks in de achterdoorgang (anus) steekt en een deel hiervan is buiten, dan zal de vasten niet verbreken. Als het volledig wordt ingebracht, waarbij het andere uiteinde niet meer zichtbaar is, dan zal de vasten verbreken.

[al-Durr al-Mukhtār hoofdstuk Vasten en Fatawa Hindiyyah].

Het wordt ook vermeld in al-Durr al-Mukhtār:

أَوْ أَدْخَلَ أُصْبُعَهُ الْيَابِسَةَ فِيهِ أَيْ دُبُرِهِ أَوْ فَرْجِهَا وَلَوْ مُبْتَلَّةً فَسَدَ


Het inbrengen van een droge vinger in de achterdoorgang of in het privégedeelte van een vrouw verbreekt de vasten niet. Als de vinger nat was, dan wordt de vasten [wel] ongeldig.

[al-Durr al-Mukhtār, hoofdstuk Vasten].

Er staat in Bahār-e-Shari’at dat als er iets in de achterdoorgang wordt geplaatst, en het andere uiteinde is er niet in gegaan, dan verbreekt de vasten niet. Maar als het voorwerp nat is en dat vocht naar binnen dringt, dan is de vasten verbroken. Deze regel geldt ook voor het privégedeelte van de vrouw. “Privégedeelte” in dit hoofdstuk verwijst naar het vrouwelijke geslachtsorgaan.

[Bahare Shari’at vol.1, deel.5, pagina 986]

واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadri

Vertaald door het team van Al Jamiah Anwaaroel Oeloom

Delen:
error: Content is protected !!