Maakt het gebruik van een astma-inhalator de vasten ongedaan?

Leestijd: < 1 minuut
inhaler, breath, asthma-2520471.jpg

VRAAG: Wat zeggen de geleerden en muftis van de Islamitische regelgeving over de volgende kwestie: Als iemand aan astma lijdt, is het dan toegestaan om een inhalator te gebruiken? Wordt de vasten ongeldig als de inhalator wordt gebruikt?

ANTWOORD:

بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب

Inademen door middel van een inhalator zal de vasten verbreken, omdat uit de praktijk is gebleken dat het medicijn dat als vloeistof in de inhalator zit, de gasvorm aanneemt en de longen van de gebruiker binnendringt, waardoor de luchtwegen zich openen en de gebruiker makkelijker kan ademen. Daarom zal, doordat het medicijn van de inhalator onder de keel afdaalt, de vasten ongeldig worden, omdat het een gasvorm aanneemt. Deze situatie is vergelijkbaar met het bewust inhaleren van de rook. Net zoals het opzettelijk inademen van rook de vasten ongeldig maakt, zo zal ook het gebruik van een inhalator de vasten ongeldig maken. Er staat in al-Durr al-Mukhtār:

“Als iemand opzettelijk rook in de keel zou inademen, dan zal de vasten verbreken, ongeacht de bron van de rook. Zelfs als de rook van agarhout (‘oud) of ambergris is, mits hij zich herinnert dat hij vast. Het is namelijk mogelijk om het intentioneel inademen van rook te vermijden.”

[al-Durr al-Mukhtār wa Radd al-Muhtār, Kitāb al-Sawm, Bāb mā yufsid al-Sawm wa mā lā yufsiduh, Volume 3, pg 22].

واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadri

Delen:
error: Content is protected !!