Methode van 20 rakaat’s tarawieh-gebed

Leestijd: 3 minuten

الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه ومن تبعهم بإحسان إلى يوم الدين وبعد فاعوذ بالله من الشيطان الرجيم ، باسم الله الرحمن الرحيم

Alle lof zij Allah, de Rabb der werelden, de Barmhartige, de Genadevolle. Wij getuigen dat er niets en niemand het recht heeft aanbeden te worden behalve Allah سبحانه وتعالى, zonder toekenning van enige deelgenoot, en dat Sayyidoena Mohammad ﷺ Zijn dienaar en boodschapper is. Moge Allah سبحانه وتعالى hem, zijn familie en zijn metgezellen zegenen en vrede schenken.

Het Tarawieh-gebed

Het Tarawieh-gebed, een bijzonder moment van spirituele verheffing en reflectie tijdens de gezegende maand Ramadan, het is een tijd waarin de gelovigen zich verzamelen om gezamenlijk extra gebeden te verrichten. Deze gebeden, bekend als Tarawieh, worden gekenmerkt door hun unieke aantal van twintig Raka’at, een praktijk die diep geworteld is in de islamitische traditie.

De waarde van het Tarawieh-gebed

De waarde van het Tarawieh-gebed kan niet genoeg benadrukt worden. Het is een tijd waarin de nobele Qoeraan wordt gereciteerd en overpeinsd, en waarin de gelovigen zich inzetten voor langere gebeden dan gebruikelijk, zoekend naar de tevredenheid van Allah  سبحانه وتعالى en Zijn onmetelijke beloningen.

Onze geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ heeft gezegd: “Wie (in gebed) staat gedurende (de nachten van) Ramadan uit geloof (in Allah) en rekenend (op de Beloning van Allah سبحانه وتعالى), zijn voorgaande zonden zullen hem vergeven worden.” (Al-Boekhari)

Soennat e Mo ’akkadah

Volgens de Hanafi Fiqh, een van de vier grote scholen van Islamitische jurisprudentie, is het Tarawieh-gebed een Soennat e Mo ’akkadah, een sterk aanbevolen handeling. Het wordt verricht na het Isha-gebed en bestaat uit twintig Raka’at, die meestal in paren van twee worden gebeden. Na elke vier Raka’at is het gebruikelijk om een korte pauze te nemen, bekend als Tarwiehah, waarin men Dhikr of Doe’a kan verrichten of stil kan zijn.

De methode van het verrichten van het Tarawieh-gebed

De methode van het verrichten van het Tarawieh-gebed volgens de Hanafi Fiqh is als volgt:

      • Voer de intentie (Niyyah) uit om het Tarawieh-gebed te verrichten.

      • Begin met twee Raka’at, reciteer na de openingstakbier (Allahoe Akbar) de Soerat oel-Fatihah gevolgd door een ander gedeelte(oftewel een andere soerah of enkele verzen) van de nobele Qoeraan.

      • Voltooi de twee Raka’at met de Taslim oftewel Salaam (het overbrengen van vrede aan beide zijden).

      • (Gebruikelijk) Neem na elke vier Raka’at een korte pauze, bekend als Tarwiehah. Verricht Dhikr, Doe’a of je kunt stil zijn. Zie hieronder een voorbeeld van een Doe’a.

      • Herhaal dit proces totdat je twintig Raka’at hebt voltooid.

    Na de twintig Raka’at moet je het Witr-gebed verrichten (tenzij het later wordt verricht, wel voor Fadjr aanvangt), wat drie Raka’at is.

    Bahar e Shari’at

    In Bahar e Shari’at, een uitgebreid werk over Hanafi Fiqh, worden de regels en deugden van het Tarawieh-gebed uitvoerig besproken. Het benadrukt de waarde van het volgen van de Soennah van onze geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ heeft en het belang van het samen verrichten van deze gebeden in de Moskee, wat bijdraagt aan de eenheid en broederschap onder de gelovigen. (Zie voor meer informatie Bahar e Shari’at (Engels), volume 4, p.58, Imam Mustafa Raza Research Centre Bahar e Shari’at (Urdu) Jild 1, p.688, Maktaba Tul Madinah Babul Madinah Karachi).

    Tot slot

    Het Tarawieh-gebed is een tijd van diepe spirituele verbinding, een kans om de band met de Schepper te versterken en te reflecteren op de boodschap van de nobele Qoeraan. Het is een praktijk die de gelovigen elk jaar weer samenbrengt in een krachtige uiting van geloof en toewijding. Laten we deze momenten koesteren en streven naar een diepere verbondenheid met onze geloofsgemeenschap en met Allah سبحانه وتعالى.

    Ik wens u allen een gezegende Ramadan Sharief en een vreugdevolle Tarawieh toe.

    Laten we ook samen bidden voor de onderdrukte moslimgemeenschappen over de hele wereld, in het bijzonder in Palestina. Mogen zij vrede, vrijheid en rechtvaardigheid vinden te midden van deze strijd. Laten we hoop blijven houden op een betere toekomst waarin alle mensen in harmonie en gelijkheid kunnen leven.

    Moge Allah سبحانه وتعالى de aanbiddingen van ons allen accepteren en ons leiden naar het rechte pad.

    اٰمِیْن بِجَاہِ النَّبِیِّ الْاَمِیْن صَلَّی اللہ تَعَالٰی عَلَیْہِ وَاٰلہٖ وَسَلَّم
    وَمَا عَلَيْنَآ إِلَّا ٱلْبَلٰغُ ٱلْمُبِينُ

    Sultaan Ahmad al-Qadri غُفِرَ لَهُ
    Den Haag, Ramadan 1445/ maart 2024

    Delen:
    error: Content is protected !!