Moet ik de qurbani doen voor mijn overleden ouders?

Leestijd: < 1 minuut
pexels-photo-4339509-4339509.jpg

VRAAG: Wat zeggen de Islamitische schriftgeleerden over de volgende kwestie: Is het noodzakelijk om offers [Qurbani] te doen voor mijn overleden ouders?

ANTWOORD:

بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب


Het is niet noodzakelijk om offers [Qurbani] te doen voor overleden ouders om hen de beloning ervan te sturen. Echter, als men het doet, zal hij worden beloond. Het brengen van offers voor Allah ﷻ is een daad die beloond wordt. Daarom kan een persoon, naast het offeren van zichzelf, nafl [vrijwillig] offeren namens zijn ouders zodat zij beloond worden.

Het is vermeld in een hadith in Sunan Tirmidhi dat Sayyiduna Ali (moge Allah tevreden met hem zijn) een ram offerde namens de Nobele Profeet ﷺ nadat hij deze zichtbare wereld had verlaten. Overgeleverd door Hazrat Hanash:

‫أَنَّهُ كَانَ يُضَحِّي بِكَبْشَيْنِ ، أَحَدُهُمَا عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ، وَالْآخَرُ عَنْ نَفْسِهِ “ فَقِيلَ لَهُ: فَقَالَ: أَمَرَنِي بِهِ يَعْنِي النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَلَا أَدَعُهُ أَبَدًا‬


Sayyiduna Ali (moge Allah tevreden met hem zijn) offerde doorgaans twee rammen, de ene namens de Profeet ﷺ en de andere voor zichzelf. Toen hem hierover gevraagd werd, antwoordde hij: “De Profeet ﷺ heeft mij bevolen om het te doen, dus ik zal dit nooit nalaten.”

[Sunan al-Tirmidhi, hadith 1495]


Deze hadith bewijst dat er geofferd kan worden voor een overleden persoon of ouders.

واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadri

Vertaald door Maulana Naziem Qadri

Delen:
error: Content is protected !!