Moet ik fidyah betalen voor de vasten die ik gemist heb vanwege mijn zwangerschap?

Leestijd: 2 minuten

VRAAG: Wat zeggen de Islamitische schriftgeleerden over de volgende kwestie: er zijn een aantal openstaande vasten van de vorige maand Ramadan die ik verschuldigd ben omdat ik zwanger was. Er waren 20 vastendagen gemist, waarvan ik er 3 heb ingehaald en er zijn er nu nog 17 over. Kan ik de fidyah betalen voor deze gemiste vasten, omdat de volgende maand Ramadan op het punt staat te beginnen en ik er nog niet in geslaagd ben om de 17 eerder gemiste vasten in te halen.

ANTWOORD:

بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب


Je dient qada (inhalen) te doen van die 17 gemiste vasten-dagen na de komende Ramadan en het is niet toegestaan om de fidyah te betalen om de gemiste vasten als gevolg van zwangerschap te compenseren. Dit is omdat de regel van fidyah voor iemand is die oud en gelijkertijd verwacht wordt dat die persoon nooit instaat zal zijn om te vasten in zijn of haar leven, dus ook niet in de wintermaanden en niet voor degene die de vasten mist door zwangerschap. Het is noodzakelijk voor degene die zwanger was om qada te doen voor haar gemiste vasten en als tijdens het inhalen van deze vasten de maad Ramadan van het volgende jaar start dan moet zij na die Heilige maand doorgaan met het inhalen van haar gemiste vasten, dus het verplichte vasten van de maand Ramadan gaat voor. En nadat de maand Ramadan is afgelopen, kan zij doorgaan met het inhalen van het vasten van de voorgaande maand Ramadan.

Net zoals er in het betrouwbare Hanafi boek al-Durr al-Mukhtar staat dat:

وَلَوْ جَاءَ رَمَضَانُ الثَّانِي قُدِّمَ الْأَدَاءُ عَلَى الْقَضَاءِ وَلَا فِدْيَةَ


“Als de volgende Ramadan is begonnen, geef dan voorrang aan de vasten die nu op jou van toepassing zijn boven de vasten die je eerder hebt gemist en er is geen fidyah voor de gemiste vasten.”

[al-Durr al-Mukhtar, Boek van het Vasten vol. 3, blz. 465].

واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadri

Delen:
error: Content is protected !!