VRAAG: Wat zeggen de Islamitische schriftgeleerden over de volgende kwestie: Na gemeenschap te hebben gehad met zijn of haar echtgenoot, hoelang moet een man of vrouw wachten om ghoesl te verrichten. Als zij ghoesl verrichten en er wordt daarna wat sperma afgescheiden, moeten zij dan opnieuw ghoesl verrichten?
ANTWOORD:
بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب
Men moet zich niet haasten om ghoesl te verrichten na geslachtsgemeenschap, maar voorafgaand aan ghoesl moet men wat urine door het voorste geslachtsdeel laten gaan of een paar stappen lopen, zodat eventueel opgehouden sperma in de voortplantingsorganen ook naar buiten komt. Als men ghoesl heeft gedaan nadat men geplast heeft of veertig stappen heeft gelopen, en er vervolgens na ghoesl wat sperma is afgescheiden maar dit niet te wijten is aan lust, dan is het opnieuw doen van ghoesl niet nodig. Echter, als men ghoesl deed voordat men urineerde of veertig stappen liep, en er wordt dan wat sperma afgescheiden, dan moet men ghoesl overdoen, omdat dit een deel is van dat sperma dat van zijn plaats van oorsprong werd afgevoerd als gevolg van lust.
Zoals het ook in Fatāwā Hindiyyah staat,
لَوْ اغْتَسَلَ مِنْ الْجَنَابَةِ قَبْلَ أَنْ يَبُولَ أَوْ يَنَامَ وَصَلَّى ثُمَّ خَرَجَ بَقِيَّةُ الْمَنِيِّ فَعَلَيْهِ أَنْ يَغْتَسِلَ عِنْدَهُمَا خِلَافًا لِأَبِي يُوسُفَ رَحِمَهُ اللَّهُ تَعَالَى وَلَكِنْ لَا يُعِيدُ تِلْكَ الصَّلَاةَ فِي قَوْلِهِمْ جَمِيعًا. كَذَا فِي الذَّخِيرَةِ وَلَوْ خَرَجَ بَعْدَ مَا بَالَ أَوْ نَامَ أَوْ مَشَى لَا يَجِبُ عَلَيْهِ الْغُسْلُ اتِّفَاقًا
“Als men baadde d.w.z. ghoesl verrichtte voordat men plaste, sliep of liep, en verrichte het gebed, waarna het overgebleven sperma werd afgescheiden, dan is ghoesl volgens Imām Abū Hanīfah en Imām Mohammed wājib (strikt noodzakelijk), dit in tegenstelling tot Imām Abū Yūsuf. Echter, het gebed die gebeden werd, is volgens hen allen vervuld; het is niet nodig om het te herhalen. Als men ghoesl deed na het urineren of lopen, en er daarna sperma werd afgescheiden, dan is ghoesl geen verplichting; hierover is overeenstemming.”
[al-Fatāwā al-Hindiyyah, vol 1, deel 3, hfdst. 2, blz. 14]
Verder staat er in Bahār-e-Sharī’at dat als er wat sperma is afgegeven en men maakt ghoesl voordat men gaat urineren, slapen of veertig passen lopen en men verricht daarna het gebed, maar later ontdekt dat de overblijfselen van het sperma zijn afgegeven, dan moet men ghoesl verrichten, omdat dit wordt beschouwd als een deel van hetzelfde sperma dat in eerste instantie is afgegeven uit zijn oorsprong als gevolg van opwinding; het is niet nodig om het gebed dat al is verricht te herhalen, omdat het als geldig wordt beschouwd. Echter, als iemand ghoesl verricht nadat hij geürineerd heeft, geslapen heeft of veertig passen heeft gelopen, en het sperma is toen afgegeven zonder enig gevoel van opwinding, dan is het niet nodig om ghoesl te verrichten, en dit sperma wordt niet beschouwd als deel uitmakend van het daadwerkelijke sperma dat in eerste instantie is afgegeven.
[Bahār-e-Sharī’at, vol 1, deel 2, blz. 321]
واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری
Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadri
Vertaald door Shaykh Abu Junaid