Vragen over de regels met betrekking tot Haid (menstruatie), Tuhr en Istihaadah.

Leestijd: 4 minuten

Hieronder vindt u een reeks aan vragen en antwoorden m.b.t. Haid, Tuhr en Istihaadah.

Vraag: Uit hoeveel dagen bestaat de Haid (menstruatie) minimaal en hoeveel dagen maximaal?
Antwoord: Het aantal minimale dagen bedraagt 3 volledige dagen dus 72 uren en maximaal 10 volledige dagen, dus 240 uren.

Vraag: Hoeveel Haid vrije dagen (perioden waarin er geen Haid is) moet er minimaal tussen 2 Haid in zijn en hoe noem je deze periode?
Antwoord: Tussen 2 Haid in moet er minimaal 15 volledige dagen (Haid vrije dagen) zijn en deze periode noem je de Tuhr (reinheid).

Vraag: Wat is Istihaadah?
Antwoord: Dat is een ziekte die een vrouw treft. Ze heeft dan vaginaal bloedverlies, maar het is iets anders dan Haid.

Vraag: Vanaf welk moment begint de Haid? Is dat wanneer een vrouw voelt dat er een bloeding is of wanneer het bloed uit de vagina vloeit?
Antwoord: Haid begint vanaf het moment dat de bloeding de buitenkant van de Vagina bereikt.

Vraag: Ik voelde om 10 uur bloed vloeien en om 11 uur zag ik bloed op mijn maandverband. Vanaf welk moment bereken ik mijn Haid?
Antwoord: Vanaf het moment dat men het bloed opmerkt, dus vanaf het moment dat men het bloed op het maandverband ziet.

Vraag: Welke kleuren heeft het bloed van Haid?
Antwoord: Verschillende kleuren behalve wit. De kleuren van Haid kunnen zijn: zwart, rood, bruin, gelig, roze en troebel van kleur.

Vraag: Dien ik mijn Haid dagen bij te houden?
Antwoord: Ja zeker, Een vrouw dient haar Haid dagen en dagen dat ze geen Haid heeft (Tuhr periode) bij te houden. Zo kan ze berekenen welke dagen van Haid is en welke niet.

Vraag: De eerste keer dat ik een bloeding heb gehad was een constante bloeding van bijna een maand. Hoeveel dagen bereken ik dan van Haid en hoeveel van Istihaadah?
Antwoord: Omdat Haid een maximum van 10 dagen kan zijn, is de Haid periode 10 volledige dagen geweest en de rest Istihaadah. Let op dat Tuhr 15 dagen is dus na de 15 dagen is het weer Haid.

Vraag: Wanneer een vrouw na haar minimale 15 Tuhr dagen, 71 uren of zelfs 71 uren en 59 minuten bloedverlies heeft gehad en daarna geen bloedverlies meer heeft, is dat dan Haid?
Antwoord: Nee, want het minimum aantal dagen, dat zijn 3 volledige dagen en dat is 72 uren. 1 minuut minder dan 72 uren, wordt niet gezien als Haid maar als Istihaadah.

Vraag: Als een vrouw meer dan 10 dagen heeft gebloed, hoeveel dagen omvat haar Haid periode dan?
Antwoord: Wanneer dit de eerste keer was dat ze bloedverlies heeft gehad, dan omvat de Haid periode 10 dagen en de rest is Istihaadah. En als een vrouw eerder Haid heeft gehad, dan wordt er gekeken naar haar regelmatige cyclus.

Vraag: Ik heb een regelmatige cyclus van 7 dagen bloeding en dit keer waren het 12 dagen. Hoeveel dagen moet ik dan als Haid berekenen?
Antwoord: Als iemand een regelmaat heeft van een x aantal dagen en het komt voor dat ze meer dan 10 dagen aan het bloeden is, dan wordt er naar haar regelmatige cyclus gekeken. Waren het 7 dagen dan omvat de Haid periode 7 dagen en de rest is Istihaadah.

Vraag: Ik heb een regelmatige cyclus van 5 Haid dagen en dit keer waren het er 7, dien ik mijn regelmatige cyclus aan te houden?
Antwoord: Nee, een regelmatige cyclus kan veranderen. Alles wat boven de 3 dagen is en onder de 10 dagen, is Haid. Dus als men een regelmaat heeft van 5 dagen en dit keer waren het 7 dagen, dan is de duur van Haid nu 7 dagen.

Vraag: Ik heb 3 volledige dagen gebloed en daarna is het gestopt. 2 dagen later ben Ik weer gaan bloeden gedurende 3 dagen. Is dit Haid of Istihaadah?
Antwoord: Beide bloedingen zijn van Haid, omdat beide bloedingen binnen 10 dagen zijn gekomen. Standaard regel is minimaal 3 dagen en maximaal 10 dagen.

Vraag: Ik heb geen regelmatige Haid periode. Bij mij is het afwisselend. Soms zijn het 5 dagen en soms 7. Als ik een keer meer dan 10 dagen bloedverlies heb, hoeveel dagen moet ik dan voor Haid berekenen?
Antwoord: In zo`n situatie wordt er gekeken naar de laatste periode van Haid. Indien de bloeding de laatste keer 7 dagen aanhield, dan berekend u een Haid periode van 7 dagen.

Vraag: Ik heb 4 dagen gebloed (na mijn volledige Tuhr) en daarna is het 5 dagen gestopt. De 10de dag is de bloeding weer begonnen gedurende 3 dagen. Welke is mijn Haid en welke is Istihaadah?
Antwoord: Omdat je eerst 4 dagen hebt gebloed en daarna weer de 10de dag, dan valt dat in de 10 dagen van Haid dus je Haid is van 10 dagen en de rest is Istihaadah.

Vraag: Na mijn laatste Haid heb ik een periode van 13 dagen zonder bloeding gehad (Tuhr) nu heb ik weer 7 dagen bloedverlies. Is dit Haid?
Antwoord: Dag 1 en 2 van de bloeding is istihadah. De rest van de 5 dagen zijn Haid. Anders gezegd is Dag,14 en 15 Istihaadah en de dagen daarop is Haid, omdat volgens de Sharia er een minimale Tuhr periode is, namelijk een duur van 15 dagen. Het bloedverlies binnen een termijn van 15 dagen valt onder Istihaadah en het bloedverlies valt onder Haid.

Vraag: Hoe weet ik dat mijn Haid is gestopt?
Antwoord: Wanneer je geen bloed meer ziet. Zelfs geen veegjes meer. Of er komt nu een witte vloed uit de vulva, dan is de Haid gestopt.

Vraag: Een vrouw ouder dan 55 jaar (maximum leeftijd van Haid), krijgt om de zoveel maanden een bloeding, is dat ook Haid?
Antwoord: Wanneer de bloeding gedurende 3 volle dagen tot maximaal 10 dagen aanhoudt, dan valt dat onder Haid.

Vraag: Een vrouw is zwanger en heeft tijdens haar zwangerschap 7 dagen constante bloeding, valt dit onder Haid?
Antwoord: Nee, zwangere vrouwen kunnen geen Haid krijgen. De bloeding die ze heeft is Istihaadah.

Beantwoord door: Maulana Imraan Noorani

Delen:
error: Content is protected !!