Sayyidoena Yusha’ ibn Noen علیہ السّلام

Leestijd: 2 minuten
jerusalem, israel, old town-1712855.jpg

، اَلْحَمْدُ لِلّٰہِ رَبِّ الْعٰلَمِیْنَ وَ الصَّلٰوۃُ وَالسَّلَامُ عَلٰی سَیِّدِ الْمُرْسَلِیْنَ اَمَّا بَعْدُ فَاَعُوْذُ بِاللّٰہِ مِنَ الشَّیْطٰنِ الرَّجِیْمِ  
بِسْمِ اللہ الرَّحْمٰنِ الرَّحِیْم


Sayyidoena Yusha’ ibn Noen, ook bekend als Joshua in de Bijbel, was een Profeet die na Profeet Sayyidoena Moesa (Mozes) werd gezonden naar de Kinderen van Israël. Hij is de achterkleinzoon van Profeet Sayyidoena Yusoef (Jozef) en wordt ook wel Hazrat Yusha bin Noen genoemd.

Sayyidoena Yusha’ ibn Noen werd geboren in 1336 v. Iesaa in het huidige Egypte en was heen gegaan (oftewel zich gesluierd van het zichtbare leven) in 1209 v. Iesaa op de leeftijd van 127 jaar. Het was de tijd dat Profeet Sayyidoena Moesa de Rasoel was.

Hoewel Sayyidoena Yusha’ ibn Noen niet bij naam wordt genoemd in de nobele Qoeraan, wordt hij wel twee keer genoemd als een discipel van Profeet Sayyidoena Moesa. Nadat Profeet Sayyidoena Moesa was heen gegaan (oftewel zich gesluierd van het zichtbare leven) nam Sayyidoena Yusha’ ibn Noen de leiding over de Kinderen van Israël op zich.

Onder zijn leiding werd de Kinderen van Israël de overwinning gegeven en keerden ze terug naar het heilige Land, een gebeurtenis die niet plaatsvond onder Sayyidoena Moesa of Sayyidoena Haroen (die beiden hadden zich al van dit zichtbare leven gesluierd terwijl de Kinderen van Israël nog in de wildernis waren).

Sayyidoena Yusha’ ibn Noen leidde de Kinderen van Israël tegen de Djababirah (de inwoners van Jeruzalem), die een groot volk waren, bijna reusachtig. De strijd was hevig en de zon stond op het punt onder te gaan. Sayyidoena Yusha’ ibn Noen wist dat hij deze mensen alleen kon verslaan als de dag langer was, want als de nacht zou vallen, zouden de Djababirah zich kunnen hergroeperen. Dus Sayyidoena Yusha’ wees naar de zon en zei: “Jij ontvangt bevelen en ik ontvang bevelen van Allah, O Allah, stop de zon!”. En de zon stopte!

En in een afzonderlijke overlevering opgetekend door Imam Ahmad waarin onze geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ zei:

“De zon heeft voor geen enkele man behalve Yusha stilgestaan toen hij Bait al-Muqaddis wilde veroveren.” علیہم السلام

واللہ تعالیٰ اعلم
و صلی اللّٰہ تعالیٰ علی سیدنا محمد و علی آلہ وصحبہ اجمعین

Al-Abd Sultaan Ahmad al-Qadri غُفِرَ لَهُ
Den Haag, Ramadan 1445/ april ’24

Delen:
error: Content is protected !!