Tafsier al-Qurtubi (uitleg van de nobele Qoeraan)

Leestijd: < 1 minuut
quran, book, holy-4951046.jpg

Tafsier al-Qurtubi (Arabisch: تفسير القرطبي) is een 13e-eeuws werk van Qoeraan-exegese (Arabisch: Tafsier) geschreven door de klassieke geleerde Al-Qurtubi.

(Al-Qurtubi, wiens volledige naam Aboe Abdullah Al-Qurtubi is, was een prominente Soennitische Maliki Islamitische geleerde uit de 13e eeuw. Hij werd geboren in 1214 in Qurtuba, Emirate of Taifa, Andalus (het huidige Spanje) en overleed in 1273 in Egypte).

Dit Tafsier-werk wordt beschouwd als een van de beste en meest iconische tot nu toe. Laten we eens dieper ingaan op de waarde en kenmerken van Tafsier al-Qurtubi:

 1. Compendium van Exegese:
  • De Tafsier van Al-Qurtubi wordt beschouwd als een van de meest omvattende uitleg van de Qoeraan en is echt populair.
  • Het staat ook bekend als Al-Jami’ li Ahkam al-Qoeraan (De Algemene Oordelen van de Qoeraan), zoals de naam al aangeeft.
  • Het primaire doel van deze Tafsier was om juridische voorschriften en regels uit de Qoeraan af te leiden. Tegelijkertijd heeft Al-Qurtubi ook de verzen uitgelegd, moeilijke woorden onderzocht en elegantie van stijl en compositie besproken.
 2. Inhoud en Waarde:
  • Al-Qurtubi volgde de school van gedachte van Imam Malik ibn Anas in de Islamitische jurisprudentie.
  • Naast het afleiden van juridische voorschriften, heeft hij ook commentaar gegeven op de betekenis van de verzen, moeilijke woorden geanalyseerd en relevante overleveringen in de exegese besproken.
  • Vooral de praktische instructies die uit de Qoeraan kunnen worden gehaald voor het dagelijks leven zijn duidelijk uitgelegd.

Kortom, Tafsier al-Qurtubi biedt waardevolle inzichten in de betekenis van de Qoeraan en is een aanrader voor iedereen die diepgaande kennis van de nobele Qoeraan zoekt.

Al-Abd Sultaan Ahmad al-Qadri غُفِرَ لَهُ
Den Haag, Ramadan 1445/ april ’24

Delen:
error: Content is protected !!