Ik heb de dua gereciteerd om mijn vasten af te sluiten, maar er is nog wat tijd over tot fajr begint, mag ik dan nog eten en drinken?

Leestijd: < 1 minuut

VRAAG: Wat zeggen de Islamitische schriftgeleerden over de volgende kwestie: Ik reciteerde de dua voor het sluiten van de vasten, er was echter nog een uur over voor het einde van sehri, en ik at weer iets; is het mogelijk om dit te doen?

ANTWOORD:

بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب


Het is toegestaan om zo vaak te eten als je wilt binnen de tijd van sehri, zelfs als je de dua voor het sluiten van de vasten na elke keer hebt gereciteerd, omdat de toelaatbaarheid van het eten voor de tijd van fajr begint is vastgesteld in de Koran:

وَكُلُوۡا وَاشۡرَبُوۡا حَتّٰى يَتَبَيَّنَ لَـكُمُ الۡخَـيۡطُ الۡاَبۡيَضُ مِنَ الۡخَـيۡطِ الۡاَسۡوَدِ مِنَ الۡفَجۡرِ


‘En eet en drink totdat de witte draad zich voor jullie onderscheidt van de zwarte draad van de dageraad.’

[Soera al-Baqarah, Vers 187].

Bovendien is het reciteren van de dua in werkelijkheid het maken van de intentie om de vasten te sluiten. Ook hebben de juristen gezegd dat als iemand de intentie had gemaakt om de vasten in de nacht te sluiten, zelfs dan is het prima voor hem om eten en drinken te nuttigen binnen de sehri tijd.

Zoals in Bahar-e-Shariat staat,

‘Als hij een intentie heeft gemaakt in de nacht, en dan later, in dezelfde nacht, heeft gegeten en gedronken, dan wordt de intentie niet ongeldig, integendeel, de initiële intentie is voldoende; het is niet nodig om opnieuw een intentie te maken.’

[Bahar-e-Shariat, vol. 1, deel 5, blz. 969].

واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadri

Delen:
error: Content is protected !!