Verbreekt het vasten door inenting van het COVID-19 vaccin of een andere inenting?

Leestijd: 3 minuten
vaccine, injection, covid-19-5779405.jpg

VRAAG: Wat zeggen de Islamitische schriftgeleerden over de volgende kwestie: Verbreekt het vasten door inenting van het COVID-19 vaccin(of andere vaccins)?

ANTWOORD:

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على سيد المرسلين وعلى اله و اصحابه اجمعين


In de Islamitische regelgeving betekent vasten dat men zich onthoudt van eten, drinken en gemeenschap vanaf het moment van Subh e Saadiq (begintijd fajr) tot zonsondergang (begintijd maghrib). Als een persoon zich niet herinnert (vergeten is) dat hij aan het vasten is en dan onbewust eet of drinkt dan verbreekt dat geenszins het vasten. Definitie van eten en drinken op dat moment is: wanneer iets de maag bereikt via de grote doorgangen (منفذ ). Volgens de Islamitische regelgeving zijn er vijf grote doorgangen (منافذ ): keel, oor, neus, anus, privé deel van de vrouw (فرج ). Kortom, olie e.d. in het mannelijke privé deel (ذکر ) verbreekt het vasten niet, omdat er geen doorgang is tussen de buis van mannelijke privé deel (احلیل ذکر ) en de maag. In Hidayah ( هدا ية ) en Rad ul Muhtar ( رد المحتا ر ) e.d. is duidelijk vermeld dat oogdruppels in de ogen het vasten niet verbreekt omdat er geen doorgang is naar de maag
(لو أقطر في إحلیله لم يفطر لأنه لا منفذ له ).
Met andere woorden: het gebruik van medicijnen e.d. in de ogen leidt niet tot het verbreken van het vasten. Daarom hebben de Schriftgeleerden geoordeeld dat het oog (buis) geen doorgang (منفذ ) is, maar eerder een porie (مسام ). In Fatawa Hindiyah e.d. en bekende Fiqh boeken is op duidelijke wijze beschreven:

“لو أقطر شیأ من الدواء في عینه لا يفطر صومه عندنا.”

(ج: ١ ،ص: ٢٢٤)

En als iets via een smalle doorgang de maag bereikt dan verbreekt het vasten niet. Met smalle doorgang worden de poriën bedoeld. Imam ‘Aini ر حمه اللہ تعالی vermeldt over poriën:

المسام مأخوذ من سم الإبرة

(بنا ي ة: ٤ / ٤١)

Oftewel een doorgang gelijk aan de punt van een naald. In Hidayah, Kifayah, Binayah, ‘Inayah, Fath ul Qadeer, Hindiyah, Shamiyah en andere betrouwbare boeken is hetzelfde opgenomen:

“الداخل من المسام لا ينافي” “وما يدخل من مسام البدن من الدهن لا يفطر، ومن اغتسل في ماء وجد برده في باطنه لايفطره”


Imam Ibn Hummam رحمہ اللہ تع الی vermeldt helder:

“فطر الداخل من المنافذ كالمدخل والمخرج لا من المسام الذي هو خلل البدن للإتفاق فیمن شرع في الماء يجد برده في بطنه ولا يفطر “


(فتح القدير: ٢ / ٢٥٧ )


Zaken die het vasten verbreken zijn zij die via de grote doorgangen de maag bereiken, bijvoorbeeld zoals de mond en anus. En de zaken die via de poriën ons lichaam binnengaan, verbreken het vasten niet. Poriën zijn de lichaamseigen kleine doorgangen. De Schriftgeleerden zijn het er over eens dat als iemand zich onderdompelt in water dan voelt men in de maag de kou ervan, maar het vasten verbreekt niet daardoor.

In het licht van de voornoemde Shar’iy bewijzen is de conclusie dat inenting met het COVID-19 vaccin of welke andere inenting dan ook het vasten niet verbreekt, ongeacht of de inenting via de ader of spier wordt gedaan. En dit is ook het standpunt van Mufti e ‘Azam Hind Bareilly Shareef (شارح بخا ري امجدي) en Faqih e Millat en andere Schriftgeleerden van de Ahl Al Sunnah wal Jama’ah.

Echter, wegens het feit dat er een meningsverschil is tussen de Schriftgeleerden over het – in dit geval – al dan niet verbreken van het vasten is voorzichtigheid geboden.

واللہ تعالی اعلم بالصواب

Beantwoord door: Mufti Shams ul Huda Misbahi
9e Sh’abaan al Mu’azzam, 1442H

کتبه: شمس الھدی عفی عنہ
شعبان المعظم ١٤٤٢ ھ

Vertaald door Maulana Naushaad Attari Razvi

Delen:
error: Content is protected !!