Voortreffelijkheden van de Tasbieh of Doe’a van Tarawieh

Leestijd: 4 minuten

الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه ومن تبعهم بإحسان إلى يوم الدين وبعد فاعوذ بالله من الشيطان الرجيم ، بسم الله الرحمن الرحيم


Alle lof zij Allah, de Rabb der werelden, de Barmhartige, de Genadevolle. Wij getuigen dat er niets en niemand het recht heeft aanbeden te worden behalve Allah سبحانه وتعالى, zonder toekenning van enige deelgenoot, en dat Sayyidoena Mohammad ﷺ Zijn dienaar en boodschapper is. Moge Allah سبحانه وتعالى hem, zijn familie en zijn metgezellen zegenen en vrede schenken.

Tasbieh of Du’aa van Tarawieh

De smeekbede die vaak wordt gereciteerd tijdens het zitten tussen de Tarawieh-gebeden is een krachtige lofprijzing van Allah’s soevereiniteit en majestueusiteit. Hier is de volledige tekst van de smeekbede, gevolgd door een vertaling en uitleg:

سُبْحَانَ ذِی الْمُلْکِ وَالْمَلَکُوْتِ ط
سُبْحَانَ ذِی الْعِزَّةِ وَالْعَظَمَةِ وَالْهَيْبَةِ وَالْقُدْرَةِ وَالْکِبْرِيَآئِ وَالْجَبَرُوْتِ ط
سُبْحَانَ الْمَلِکِ الْحَيِ الَّذِی لَا يَنَامُ وَلَا يَمُوْتُ سُبُّوحٌ قُدُّوْسٌ رَبُّنَا وَرَبُّ الْمَلَائِکَةِ وَالرُّوْحِ ط
 اَللّٰهُمَّ اَجِرْنَا مِنَ النَّارِ يَا مُجِيْرُ يَا مُجِيْرُ يَا مُجِيْر۔


Subhaana dhil Mulki wal Malakoeti;
Subhaana dhil Izzati wal Azamati wal Haibati wal Qudrati; wal Kibriyaa i wal Djabaroet; Subhaanal Malikil hayyil ladhi, laa yanaamu wa laa yamoetu;
Subboehun, Quddoesun, Rabbuna wa Rabbul Malaa-ikati war-Roeh;
Allahumma Adjirnaa Minan Naar; Ya Mudjieru, Yaa Mudjieru, Yaa Mudjier.

 • سُبْحَانَ ذِی الْمُلْکِ وَالْمَلَکُوْتِ betekent:  “Glorie aan Degene die het koninkrijk en de soevereiniteit bezit”.
 • سُبْحَانَ ذِی الْعِزَّةِ وَالْعَظَمَةِ وَالْهَيْبَةِ وَالْقُدْرَةِ وَالْکِبْرِيَآئِ وَالْجَبَرُوْتِ betekent:  “Glorie aan Degene die de eer, grootheid, ontzag, macht, trots en kracht bezit”.
 • سُبْحَانَ الْمَلِکِ الْحَيِ الَّذِی لَا يَنَامُ وَلَا يَمُوْتُ سُبُّوحٌ قُدُّوْسٌ رَبُّنَا وَرَبُّ الْمَلَائِکَةِ وَالرُّوْحِ betekent:  “Glorie aan de levende Koning die niet slaapt en niet sterft, de allerheiligste, onze Rabb en de Rabb van de Engelen en de Roeh”.
 • اَللّٰهُمَّ اَجِرْنَا مِنَ النَّارِ يَا مُجِيْرُ يَا مُجِيْرُ يَا مُجِيْر۔ betekent:  “O Allah, bescherm ons tegen het (Helle) vuur, O Beschermer, O Beschermer, O Beschermer”.

Voordelen van het reciteren van de Tasbieh of Du’aa van Tarawieh:

De Tasbieh van Tarawieh is een sterk aanbevolen smeekbede die wordt gereciteerd tijdens de nachtelijke Tarawieh-gebeden in de heilige maand Ramadan1. Het reciteren van deze Tasbieh kan talloze voordelen hebben, zowel spiritueel als werelds. In deze sectie zullen we enkele van de belangrijkste voordelen van het reciteren van de Tasbieh van Tarawieh bespreken.

1. Verhoogde spiritualiteit: De Tasbieh van Tarawieh is een krachtige smeekbede die kan helpen onze spirituele verbinding met Allah سبحانه وتعالى te vergroten. Door deze Tasbieh te reciteren, drukken we onze dankbaarheid uit en zoeken we vergeving voor onze zonden, wat ons kan helpen ons dichter bij de Genade van Allah سبحانه وتعالى te voelen en onze relatie met Hem te verbeteren.

De uitdrukking “Subhaana dhil Mulki wal Malakoeti Subhaana dhil Izzati wal Azamati wal Haibati wal Qudrati; wal Kibriyaa i wal Djabaroet” is een krachtige vorm van Tasbieh die de grootsheid en majestueusiteit van Allah سبحانه وتعالى verheerlijkt. Volgens een overlevering in Sunan An -Nasa’i, zei onze geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ tijdens het buigen en het neerknielen in gebed:

سُبْحَانَ ذِي الْجَبَرُوتِ وَالْمَلَكُوتِ وَالْكِبْرِيَاءِ وَالْعَظَمَةِ

“Subhanaka dhil-Djabaroet wal-malakoet wal-Kibriyaa wal-Azamah,”2 wat betekent “Glorie zij aan Degene Die alle macht, soevereiniteit, grootsheid en grootheid bezit”.

Deze woorden worden gezien als een diepe verheerlijking en erkenning van Allah’s oneindige macht en heerschappij, en het uitspreken ervan in Doe’a/Tasbieh wordt beschouwd als een manier om spirituele nabijheid tot Allah سبحانه وتعالى te zoeken en Zijn genade en bescherming te vragen. Het is een moment van diepe reflectie en overgave aan de wil van Allah سبحانه وتعالى, waarbij men Zijn onvergelijkbare attributen erkent.

2. Verbeterde focus en concentratie: Tarawieh-gebeden kunnen lang en veeleisend zijn, en het kan een uitdaging zijn om de focus en concentratie gedurende het hele gebed te behouden. Het reciteren van de Tasbieh van Tarawieh kan helpen om onze geest gefocust te houden op het gebed en te voorkomen dat onze gedachten afdwalen.

Concentratie in het gebed, of Salaah, is essentieel omdat het de spirituele verbinding met Allah سبحانه وتعالى versterkt. Het hart van Salaah is intentie, toewijding en contemplatie3. Zonder contemplatie zou de aanroeping tevergeefs zijn, omdat dit een zinloze uitspraak zou zijn. De staat van het hart, waarin men zich onderwerpt aan de bevelen van Allah سبحانه وتعالى, is wat het meest telt in Zijn Hof.

Concentratie tijdens Salaah stelt je in staat om jezelf los te koppelen van wereldse zaken en je geest te zuiveren terwijl je converseert met Allah سبحانه وتعالى. Het is een moment waarop je je nederig opstelt en je alleen concentreert op Allah, سبحانه وتعالى, de Almachtige.

3. Bescherming tegen Shaitan: De Tasbieh van Tarawieh is een krachtige smeekbede die ons kan beschermen tegen de invloed van Shaitan. Door de bescherming van Allah سبحانه وتعالى te zoeken, vragen we om Zijn hulp om op het goede pad te blijven en de valstrikken van de duivel te vermijden.

4. Verhoogde beloningen: Ramadan Sharief is een maand van enorme zegeningen, en elke goede daad die tijdens deze maand wordt verricht, wordt vele malen vermenigvuldigd. Het reciteren van de Tasbieh van Tarawieh is geen uitzondering, en de beloningen voor deze smeekbede kunnen enorm zijn.

5. Vergeving van zonden: Een van de belangrijkste doelen van de gezegende maand Ramadan is het zoeken naar vergeving voor onze zonden en het verbeteren van onze relatie met Allah سبحانه وتعالى. Het reciteren van de Tasbieh van Tarawieh is een uitstekende manier om vergeving te zoeken en onze fouten goed te maken.

Tot slot

Hier zijn enkele tips om de concentratie tijdens het gebed/de Salaah te behouden:

 • Heb de intentie in je hart. Dit betekent dat je alle wereldse belangen negeert en je volledige bewustzijn op Allah سبحانه وتعالى richt.
 • Vraag Allah Ta’ala om hulp om je concentratie in het gebed te behouden.
 • Voer de gebeden uit op hun vastgestelde tijden. Dit helpt bij het creëren van een routine en discipline.
 • Reflecteer op de recitatie en smeekbeden. Begrijp de betekenis van de woorden die je uitspreekt.
 • Vermijd zonden, omdat deze de geest/gedachten kunnen belasten en afleiden van het gebed.

Het vernieuwen van toewijding aan Salaah en het streven naar spirituele groei zijn lovenswaardige doelen. Moge deze maand voor ons allen een tijd zijn van reflectie, zuivering en versterking van onze band met Allah سبحانه وتعالى. Moge onze gebeden inderdaad licht brengen in onze levens en ons leiden op het pad van rechtvaardigheid, mededogen en vrede. Amien.

Laten we ook samen bidden voor de onderdrukte moslimgemeenschappen over de hele wereld, in het bijzonder in Palestina. Mogen zij vrede, vrijheid en rechtvaardigheid vinden te midden van deze strijd. Laten we hoop blijven houden op een betere toekomst waarin alle mensen in harmonie en gelijkheid kunnen leven.

Moge Allah سبحانه وتعالى onze gebeden accepteren, ons vergeven en ons leiden naar wat goed is.

اٰمِیْن بِجَاہِ النَّبِیِّ الْاَمِیْن صَلَّی اللہ تَعَالٰی عَلَیْہِ وَاٰلہٖ وَسَلَّم
وَمَا عَلَيْنَآ إِلَّا ٱلْبَلٰغُ ٱلْمُبِينُ

Sultaan Ahmad al-Qadri غُفِرَ لَهُ
Den Haag, Ramadan 1445/ maart 2024


 1. NOTE: Het is belangrijk om te benadrukken dat deze specifieke formulering van Tasbieh, hoewel krachtig en betekenisvol, niet als bindend of als een Soennah wordt beschouwd, maar als een aanbevolen vorm van Tasbieh die men kan reciteren. (Zie  Bahar e Shari’at deel 1). Het is een manier om Allah’s grootsheid te erkennen en Zijn bescherming te zoeken tijdens het gebed, vooral tijdens de Tarawieh-gebeden in de maand Ramadan. ↩︎
 2. Sunan an-Nasa’i hadith 1132 ↩︎
 3. Contemplatie in Salaah, ofwel gebed, is een diepe vorm van overdenking en reflectie die plaatsvindt tijdens het uitvoeren van onze Islamitische gebedsrituelen. Het is een moment waarop men zich volledig concentreert op het bestaan van Allah سبحانه وتعالى en Zijn attributen, en probeert de betekenis en implicaties van de gebeden en nobele Qoeraan-verzen die worden gereciteerd te begrijpen en te internaliseren.
  De praktijk van contemplatie in Salaah is bedoeld om de Momien dichter bij de Rahmah en tevredenheid van Allah سبحانه وتعالى te brengen door middel van een diepere spirituele ervaring. Het gaat niet alleen om het mechanisch uitvoeren van de gebedsbewegingen en het reciteren van woorden, maar om het cultiveren van een staat van bewustzijn en aanwezigheid waarin het hart en de geest zich verenigen in de aanbidding van Allah سبحانه وتعالى.
  Contemplatie kan worden gezien als een vorm van meditatie binnen onze Islamitische traditie, waarbij de Momien zich richt op de grootsheid van Allah سبحانه وتعالى en Zijn schepping, en reflecteert op zijn of haar eigen bestaan en rol binnen het universum. Dit kan leiden tot een verhoogd bewustzijn van de tijdelijkheid van het wereldse leven en de eeuwigheid van het hiernamaals, wat op zijn beurt kan leiden tot een meer doelgericht en ethisch leven.
  Het belang van contemplatie in Salaah wordt benadrukt door onze geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ, die zei dat het gebed de Mi’raadj (hemelreis) van de Momien is. Dit betekent dat, net zoals onze geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ een fysieke en spirituele reis maakte naar de hemelen, de Monien door middel van gebed en contemplatie een spirituele reis kan maken naar de nabijheid van de Rahmah en tevredenheid van Allah سبحانه وتعالى.
  Het ontwikkelen van een diepe concentratie tijdens het gebed is niet altijd gemakkelijk en vereist oefening en toewijding. Het is echter een waardevolle praktijk die de kwaliteit van het gebed kan verhogen en de Momien kan helpen om een diepere verbinding met Allah سبحانه وتعالى te ervaren. (Zie voor meer informatie werken als “ihya oel Oeloem, Nawadir oel Oesoel, Mukashifatul Quloeb) ↩︎
Delen:
error: Content is protected !!