Vragen met betrekking tot Haid (menstruatie) en het reciteren/lezen uit de Quraan

Leestijd: 2 minuten

Vraag: Mag ik tijdens mijn Haid de Quraan reciteren/lezen?
Antwoord: Het is niet toegestaan voor een vrouw in Haid om de Quraan te reciteren (lezen uit de Quraan of uit het hoofd). Al is het minder dan een Aayah (Quranische vers) met de intentie dat het Quraan reciteren is.

Vraag: Wat wordt er met reciteren/lezen bedoeld?
Antwoord: Reciteren betekend het lezen met geluid of minimaal het bewegen van je lippen. Met je ogen over de tekst gaan of met je hart lezen wordt niet gezien als lezen/reciteren, dus dat mag wel voor een vrouw in haar periode.

Vraag: Ik heb de gewoonte om voor het slapen gaan Ayat ul Kursi te lezen mag ik dat blijven doen tijdens mijn periode?
Antwoord: Het lezen van Quranische verzen die ook gebruikt worden als Du’aa of lofprijzingen en haar intentie is om het te lezen als Du’aa of lofprijzing, dan is dat toegestaan. Bijvoorbeeld: Als een vrouw in Haid Soerah Faatiha opzegt (wat ook als Du’aa of lofprijzing gelezen kan worden), dan mag ze dat met de intentie van Du`aa of lofprijzing doen. Of iemand heeft de gewoonte om voor het slapen gaan Ayat ul Kursi te lezen ter bescherming (als Du’aa), dan is dat toegestaan. Let op intentie mag niet zijn dat je Quraan aan het reciteren bent.

Vraag: Mag ik wel gewoon de Bismillah opzeggen voor het eten en drinken?
Antwoord: Het is toegestaan om dagelijkse uitingen te doen wat een deel is van een Quranische vers zoals Bismillah of Alhamdu Lillah.

Vraag: Ik onderwijs Quraan aan kinderen mag ik in mijn Haid periode Quraan lessen geven?
Antwoord: Voor een lerares is het toegestaan om de Quraan te onderwijzen, maar dan doet ze dat woord voor woord en stopt en breekt ze haar adem na elk woord.

Vraag: Mag ik tijdens mijn Haid in de Quraan kijken zonder het te lezen?
Antwoord: Het is toegestaan om tijdens de Haid in de Quraan te kijken.

Beantwoord door: Maulana Imraan Noorani

Delen:
error: Content is protected !!