Vragen over het einde van Haid (menstruatie) en wanneer Ghusl verrichten moet worden

Leestijd: 2 minuten

Vraag: Hoe bepaal ik het einde van mijn Haid (menstruatie)?
Antwoord: Zolang er bloed vloeit of wanneer er zelfs veegjes zichtbaar zijn, dan is dat nog Haid.
Zodra de bloeding stopt en de vaginale afscheiding nu wit of helder is, dan is de Haid periode voorbij.

Vraag: Hoe lang dien ik na het stoppen van mijn Haid periode te wachten voordat ik Ghusl kan verrichten?
Antwoord: Na het stoppen van de bloeding, dient men te wachten tot net voor een ongewenste tijd van een gebed. Is er geen bloeding dan moet men zo snel mogelijk ghusl doen en het gebed verrichten. Bijvoorbeeld om 16.00 uur is er geen bloeding meer (dit is in Dhohr tijd). Een half uur voor het Asr gebed kijkt men even of er nog een bloeding is. Als er geen bloeding meer is, ook geen veegjes meer, dan moet men gelijk de Ghusl verrichten.

Vraag: Ik heb in de avond voor het slapen gaan een maandverband geplaatst. In de ochtend was er geen bloed meer zichtbaar. Vanaf wanneer dien ik het einde van mijn Haid te berekenen?
Antwoord: Omdat gedurende de hele nacht er geen bloeding heeft plaats gevonden, is het einde van de Haid in de nacht.

Vraag: Ik heb na mijn 5 dagen Haid periode Ghusl verricht en de volgende dag zag ik weer wat bloed vloeien. Dien ik dan opnieuw Ghusl te verrichten?
Antwoord: Ja, als de bloeding na de 5 dagen binnen het maximum van 10 dagen was, dan moet men eerst wachten totdat de bloeding gestopt is en dient men opnieuw de Ghusl te verrichten. (Maximum van 10 dagen wordt berekend vanaf de 1e dag van Haid).

Vraag: Ik heb in mijn regelmatige Haid dagen (dagen wanneer ik normaal gesproken Haid moet krijgen) 1 dag bloeding gehad. Na die ene dag is de bloeding gestopt en nu heeft het al 24 uren (1 dag) niet meer gebloed. Wat moet ik doen? Moet ik mijn 7 regelmatige dagen afwachten of kan ik gelijk ghusl doen en mijn gebeden verrichten.
Antwoord: In deze situatie dient de Ghusl gedaan te worden en de gebeden dienen verricht te worden. Er wordt niet gekeken naar de regelmatige dagen.

Vraag: Ik heb 7 regelmatige dagen van Haid. Nu is het 1 dag eerder opgehouden. Moet ik dan Ghusl doen?
Antwoord: Als een vrouw een gewoonte heeft van een x aantal dagen (b.v. 5 of 7 dagen) en de bloeding is 1 dag eerder opgehouden dan moet ze de ghusl doen en beginnen met het gebed. Ze dient haar dagen van gewoonte niet af te wachten.

Beantwoord door: Maulana Imraan Noorani

Delen:
error: Content is protected !!