Wat zijn de grenzen van interactie tussen man & vrouw tijdens het vasten?

Leestijd: 2 minuten

VRAAG: Wat zeggen de Islamitische geleerden over de grenzen van interactie tussen man en vrouw tijdens het vasten? Is het kussen van het gezicht, het aanraken van het lichaam, het kussen van en zuigen op de lippen en het aanraken van de privé lichaamsdelen gepast tijdens de vastendag?

ANTWOORD:

بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب


Als de mogelijkheid bestaat tot [het ontstaan van] ejaculatie (zaadlozing) of om geslachtsgemeenschap te hebben, dan is het kussen, omhelzen of het aanraken van een bepaald lichaamsdeel van de echtgenoot Makroeh     (afkeurenswaardig/ ongewenst). Als er geen angst is voor [het ontstaan van] ejaculatie of geslachtsgemeenschap, dan kan het geen kwaad om het gezicht te kussen, het lichaam te omhelzen (knuffelen) of aan te raken. Het is echter beter om dit te vermijden. Echter, een hartstochtelijke kus, oftewel het drukken van de lippen met de eigen lippen, het zuigen op de lippen en het zuigen op de tong, is absoluut afkeuringswaardig en hetzelfde geldt voor het samenkomen van elkaars geslachtsdelen.

Het wordt vermeld in Radd al-Muhtār ‘alā al-Durr al-Mukhtār,

“وَ كُرِهَ قُبْلَة)”وَمَسٌّ وَمُعَانَقَةٌ وَمُبَاشَرَةٌ فَاحِشَةٌإنْ لَمْ يَأْمَنْ الْمُفْسِدَ وَإِنْ أَمِنَ لَا بَأْسَ ظَاهِرُهُ أَنَّ الْأَوْلَى عَدَمُهَا)


“(En afgekeurd is het zoenen) en het aanraken, het omhelzen en het bij elkaar komen van elkaars geslachtsdelen, als men zich niet veilig voelt [dus: vreest] voor het ongeldig worden van het vasten, en als men zich veilig voelt [dus: geen vrees heeft] voor het ongeldig worden [van het vasten] dan kan het geen kwaad. Wat duidelijk is, is dat het vermijden van zulke  activiteiten de meeste voorkeur verdient.”

[Radd al-Muhtār, vol 3, pg 454]

In Radd al-Muhtār staat vermeld,

“أَنَّ الْقُبْلَةُ الْفَاحِشَةَ بِأَنْ يَمْضُغَ شَفَتَيْهَا تُكْرَهُ عَلَى الْإِطْلَاقِ أَيْ سَوَاءٌ أَمِنَ أَوْ لَا قَالَ فِي النَّهْرِ وَكَذَا الْمُبَاشَرَةُ الْفَاحِشَةُ فِي ظَاهِرِ الرِّوَايَةِ”


“Dat de hartstochtelijke kus waarbij de echtgenoot op de lippen van zijn vrouw drukt [oftewel: bijt] onbeperkt  [zonder uitzondering] wordt afgekeurd, dus ongeacht of hij zich veilig voelt of niet [geen vrees heeft dat zijn vasten verbreekt of wel]. In al-Nahr verklaarde de auteur: ‘en zo ook [geldt dat voor] het samenkomen van de twee geslachtsdelen (dus: geslachtsgemeenschap) volgens de duidelijke overlevering in de Madhhab.'”

[Radd al-Muhtār, vol 3, pg 455]

Er staat in Bahār-e-Sharī’at dat het kussen, omhelzen of aanraken van het lichaam van een vrouw [in de staat van vasten] Makroeh is wanneer er angst is voor ejaculatie of het vallen in geslachtsgemeenschap. Het zuigen op de lippen en tong is absoluut afkeurenswaardig tijdens het vasten en evenzo het samenkomen van de twee geslachtsdelen.

[Bahār-e-Sharī’at, vol 1, deel 5, pg 997]

Als tijdens het vasten de echtgenoot de geslachtsdelen van zijn vrouw, met zijn hand over haar kleding aanraakt, en de kleding is zo dik dat de warmte van het lichaam er niet doorheen gevoeld wordt, dan is hier niets mis mee (dan heeft dat geen effect op de geldigheid van de vasten).  

Er staat ook in Bahār-e-Sharī’at dat als een echtgenoot zijn vrouw over haar kleding aanraakt en de kleding zo dik is dat de warmte van het lichaam niet gevoeld wordt, dan is de vasten niet ongeldig, zelfs als hij ejaculeerde.

[Bahār-e-Sharī’at, vol 1, deel 5, pg 988]

واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadri

Vertaald door Maulana Nazim Qadri

Delen:
error: Content is protected !!