Wordt de vasten ongeldig bij een zaadlozing als gevolg van het kijken naar ongepaste video’s?

Leestijd: < 1 minuut

VRAAG: Wat zeggen de Islamitische  schriftgeleerden over de volgende kwestie: wordt de vasten ongeldig indien er zaadlozing optreedt door het bekijken van  vrouwenfoto’s op Facebook of ongepaste films?

ANTWOORD:

بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب


Het opzettelijk staren naar vrouwen of bekijken van ongepaste films is een ernstige zonde, en nog ernstiger in de [heilige] maand Ramadan. Er is een bestraffing op om  een jaar aan verdiende goede daden [deugden] te verliezen. Desondanks leidt dit gedrag, zelfs als het zaadlozing veroorzaakt, niet tot ongeldigheid van de vasten. Het is verklaard in Al-Fatawa al-Hindiyyah:

وَإِذَا نَظَرَ إلَى امْرَأَةٍ بِشَهْوَةٍ فِي وَجْهِهَا أَوْ فَرْجِهَا كَرَّرَ النَّظَرَ أَوَّلًا لَا يُفْطِرُ إذَا أَنْزَلَ كَذَا فِي فَتْحِ الْقَدِيرِ، وَكَذَا لَا يُفْطِرُ بِالْفِكْرِ إذَا أَمْنَى هَكَذَا فِي السِّرَاجِ الْوَهَّاجِ


“Wanneer iemand uit lust meerdere malen naar het gezicht of de geslachtsdelen van een vrouw kijkt, dan wordt de vasten niet verbroken als er zaadlozing optreedt, zoals vermeld in Fat’h al-Qadeer.  Zo ook verbreekt de vasten niet als er zaadlozing plaatsvindt door het hebben van dergelijke gedachten; zoals het is vermeld in Siraaj al-Wahhaaj.”

[Al-Fatawa al-Hindiyyah, Boek over het Vasten, Vol 1, Pagina 203]

In Bahaar e Sharie’at staat: “Als iemand naar een vrouw of haar geslachtsdelen kijkt, zonder dat hij haar heeft aangeraakt, en er is zaadlozing opgetreden, dan ongeacht of de zaadlozing het resultaat is van herhaaldelijk kijken naar haar of denken aan geslachtsgemeenschap met haar, ook als het voor een langere periode betrof, de vasten wordt niet ongeldig in deze situaties.

[Al-Jauhara al-Nayyerah, Boek over het vasten en Al-Durr al-Mukhtar,
Boek over het vasten Vol. 3, p. 621].

واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadri

Zie ook:

Maakt masturberen de vasten ongeldig en is er een kaffarah nodig?
Delen:
error: Content is protected !!