Zakaat op inkomsten ontvangen vóór de vastgestelde Zakaat-datum

Leestijd: < 1 minuut
money, banknotes, euro-1005464.jpg

VRAAG: Wat zeggende de Islamitische geleerden over de volgende kwestie: Stel je hebt €9.000 aan het begin van je Zakaat-jaar. 1 maand voordat je Zakaat-jaar voorbij is ontvang je €2.000. Daarmee is je bezit €11.000 aan het einde van je Zakaat-jaar. Voor het voorbeeld zijn er verder geen schulden of andere bezittingen. Over welk bedrag betaal je Zakaat?

ANTWOORD:

بِسْمِ اللہِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِیْمِ
اَلْجَوَاب بِعَوْنِ الْمَلِکِ الْوَھَّابِ


Al het geld dat een Zakaatplichtige persoon  (Sahib e Nisaab) verkrijgt vóór de datum van zijn Zakaat, daarover  moet hij Zakaat betalen. In dit geval, aan het einde van het Zakaat-jaar, dient u 2,5% van uw bezit te betalen als Zakaat. Laten we dit berekenen:

  1. Bezit: U heeft €11.000.
  2. Zakaat: We nemen 2,5% van €11.000.

Zakaat = 0,025 × 11.000 = €275

U dient dus €275 als Zakaat te betalen.

Bewijs:

ومن كان له نصاب فاستفاد في أثناء الحول مالا من جنسه ضمه إلى ماله وزكاه المستفاد من نمائه أولا وبأي وجه استفاد ضمه سواء كان بميراث أو هبة أو غير ذلك

(الفتاوى الهندية 1/175)

Dit is een uitspraak over de regels van Zakaat in de Islamitische wet. Hier is een vereenvoudigde uitleg van Al-Fatawa al-Hindiyah:

Als iemand een bepaald minimumbedrag (quotum   of Nisaab) aan rijkdom heeft en gedurende het jaar meer rijkdom van dezelfde soort verwerft, dan moet hij deze nieuwe rijkdom toevoegen aan zijn oorspronkelijke rijkdom. Dit kan gebeuren door verschillende middelen, zoals erfenis of schenking. Vervolgens moet hij Zakaat betalen op de totale rijkdom, inclusief de nieuwverworven rijkdom.

واللہ تعالٰی أعلم و علمه أتم و أحكم

Geschreven door: Mufti Sultaan Ahmad al-Qadri غُفِرَ لَهُ
Den Haag, april 2024/ Ramadan ul Mubarak 1445

Delen:
error: Content is protected !!