Eerste Asharah van Dhul-Hijjah

Leestijd: 2 minuten

اَلْحَمْدُ لِلّٰہِ رَبِّ الْعٰلَمِیْنَ وَ الصَّلٰوۃُ وَالسَّلَامُ عَلٰی سَیِّدِ الْمُرْسَلِیْنَ ط
اَمَّا بَعْدُ فَاَعُوْذُ بِاللّٰہِ مِنَ الشَّیْطٰنِ الرَّجِیْمِ ط  بِسْمِ اللہ الرَّحْمٰنِ الرَّحِیْم

اَلصَّلٰوۃُ وَالسَّلاَمُ عَلَیْکَ یَا رَسُوْلَ اللّٰہ               وَعَلٰی اٰلِکَ وَ اَصْحٰبِکَ یَا حَبِیْبَ اللّٰہ
اَلصَّلٰوۃُ وَالسَّلاَمُ عَلَیْکَ یَا نَبِیَّ اللّٰہ                وَعَلٰی اٰلِکَ وَ اَصْحٰبِکَ یَا نُوْرَ اللّٰہ

Dhul-Hijjah: een gezegende maand

Dhul-Hijjah, de twaalfde maand van de Islamitische kalender, staat bekend als een tijd van algemene amnestie en vergeving. Het is een periode waarin de hadj, de pelgrimstocht, een van de vijf pijlers van de islam, wordt verricht. Deze heilige maand, ook wel bekend als Shahrul Hadj, omvat de tien gezegende nachten, met als hoogtepunt de tiende dag, die samenvalt met Ied al-Adha, het Offerfeest.

Het is een tijd waarin de hemelen zich openen voor de smeekbeden van de moslims, en de aarde getuige is van hun onwankelbare toewijding. Deze eerste tien dagen van Dhul-Hijjah zijn doordrenkt met een spirituele kracht die de harten van de moslims raakt, waarbij elke daad van aanbidding, elk gefluisterd gebed, en elke traan van berouw wordt verheven tot een status van goddelijke erkenning.

De Zegel der Profeten, onze geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ heeft de immense waarde van deze dagen benadrukt met de volgende woorden: “Er zijn geen betere dagen om Allah te aanbidden dan de eerste tien dagen van Dhul-Hijjah. Eén dag vasten op die dagen staat gelijk aan één jaar vasten; de verrichte gebeden op elke nacht staan gelijk aan de Lailatul-Qadr.” Deze overlevering, vastgelegd door Tirmidhi Sharief en Ibn Majah Sharief, benadrukt dat één dag vasten tijdens deze dagen gelijkstaat aan 360 dagen vasten, en dat de genade en zegeningen van Allah سبحانه وتعالى zo overvloedig zijn dat Hij سبحانه وتعالى de beloning van een heel jaar schenkt voor slechts één dag vasten.  

Deze nachten worden ook vergeleken met Lailatul-Qadr, de nacht die beter is dan duizend maanden, wat neerkomt op 83 jaar van aanbidding. Het is een tijd waarin het veelvuldig uitspreken van lofprijzingen zoals ‘Subhanallah’ (Glorie zij aan Allah), ‘Alhamdulillah’ (Lof zij aan Allah), ‘La ilaha illallah’ (Er is geen god dan Allah) en ‘Allahuakbar’ (Allah is de grootste) van groot belang is.

Onze geliefde Profeet Sayyidoena Mohammad ﷺ moedigde ons verder aan met de woorden: “Er zijn geen daden meer waard dan die uitgevoerd zijn op de eerste tien dagen van Dhul-Hijjah in het Hof van Allah. Zeg Tasbieh, Tahmied, Tahliel en Takbier veel op die dagen!”

Deze lofprijzingen, die de zaden van gebeden zijn, verheffen de vrijwillige gebeden naast de verplichte gebeden tot een bijzondere deugdzaamheid.

Een andere overlevering bekrachtigd deze gezegende Hadith: “Er is geen andere dag waarin daden deugdzamer en verhevener en mooier in het behagen van Allah zijn dan de eerste tien dagen van Dhul-Hijjah,” zoals vastgelegd door Tirmidhi Sharief en Darimi Sharief.

Deze dagen bieden een unieke kans voor ons om onze spirituele praktijken te verdiepen en de gunsten van Allah سبحانه وتعالى te zoeken. Het is een tijd van reflectie, vernieuwing en het streven naar spirituele groei en tevredenheid van Allah سبحانه وتعالى.

اٰمِیْن
وَمَا عَلَيْنَآ إِلَّا ٱلْبَلٰغُ ٱلْمُبِينُ

Al-Abd Sultaan Ahmad al-Qadri غُفِرَ لَهُ
Den Haag, Dhul-Hijjah 1445/ juni ’24

Delen:
error: Content is protected !!