Wat is de regelgeving over het verrichten van masah (bestrijken met natte handen) over waterdichte sokken [als alternatief voor het wassen van je voeten in een wasbak]?

Leestijd: 3 minuten

VRAAG: Wat zeggen de Islamitische schriftgeleerden over de volgende kwestie: Kan masah (bestrijken met natte handen) gedaan worden op waterdichte sokken van nylon op dezelfde manier als het gedaan wordt op sokken van leer?

ANTWOORD:

بسم اللہ الرحمن الرحیم
الجواب بعون الملک الوھاب اللھم ھدایۃ الحق والصواب


Ja, masah kan worden gedaan op hen. Als de bedekking die op de voeten gedragen wordt voldoet aan de onderstaande eisen, dan wordt het beschouwd als lederen sokken (d.w.z. de regels die gelden voor lederen sokken [khuffayn] zullen er ook voor gelden).

  1. Het moet dik en sterk zijn, zodanig dat als men ze alleen draagt en enige afstand loopt, dat ze niet mogen scheuren.
  2. Ze moeten lang genoeg zijn om de enkels te bedekken.
  3. Ze moeten stevig op het scheenbeen blijven zitten – door hun dikte – zonder dat ze vastgebonden worden. Ze mogen niet afzakken.
  4. Ze moeten bestand zijn tegen water, d.w.z. dat het water niet onmiddellijk naar de voeten mag druipen.

Als de bedekking die op de voeten gedragen wordt voldoet aan de bovengenoemde eisen, dan is het doen van masah erop toegestaan. Dit is de uitspraak van de Sahibayn (Imam Abu Yusuf en Imam Muhammad) en de fatwa is hierop gebaseerd. Volgens Imam Abu Hanifah moeten de sokken of hun zolen van leer zijn. Als aan deze voorwaarde is voldaan, dan is masah op hen unaniem toegestaan.

Het staat vermeld in Ghunyah en Munyah,

‫(المسح علی الجوارب لایجوز عند ابی حینفۃ الا ان یکونا مجلدین) ای استوعب الجلد مایستقر القدم الی الکعب (اومنعلین) ای جعل الجلد علی ما یلی الارض منھما خاصۃ کالنعل للرجل (وقالایجوز اذاکانا ثخینین لایشفان) فان الجورب اذاکان بحیث لایجاوز الماء منہ الی القدم فھو بمنزلۃ الادیم والصرم فی عدم جذب الماء الی نفسہ الابعد لبث اودلک بخلاف الرقیق فانہ یجذب الماء وینفذہ الی الرجل فی الحال‬


“Het bestrijken over de sokken is niet toegestaan volgens Abu Hanifah, behalve dat de sokken van leer zijn tot aan de enkels of alleen de zolen, vergelijkbaar met schoenen. De Sahibayn verklaren dat masah toegestaan is als de sokken dik zijn en geen water opzuigen. Als de sokken zo zijn, dan zal het water er niet doorheen dringen naar de voeten. In het doorweken van water zijn ze vergelijkbaar met sokken gemaakt van of bedekt met leer. Als ze in water zijn doorweekt nadat er is gewacht of gewreven is voor enige tijd, dan is er geen probleem. Dit in tegenstelling tot dunne sokken die direct water opnemen en de voeten nat maken.”

[Ghunyat al-Mustamli, hoofdstuk over het afvegen van de sokken, blz. 120]

وَالثَّخِينُ مِنْ الْجَوْرَبِ أَنْ يَسْتَمْسِكَ عَلَى السَّاقِ مِنْ غَيْرِ أَنْ يَشُدَّهُ بِشَيْءٍ


“Die dikke sokken die stevig op de scheenbeen blijven zitten zonder vastgebonden te worden.”

[al-Mabsut, vol. 1, pg. 102]

Imam Ahmad Rida Khan (moge Allah hem genadig zijn) verklaart in Fatawa Ridawiyyah: “Dikke sokken, zodanig dat als men ze alleen draagt en enige afstand loopt, ze niet mogen scheuren. Ze moeten stevig op het scheenbeen blijven zitten – vanwege hun dikte – zonder vastgebonden te worden. Ze mogen niet afzakken. Ze moeten bestand zijn tegen water, d.w.z. dat water niet meteen op de voeten mag doordruppelen. Als de voetbedekking niet aan deze drie voorwaarden voldoet, dan is het unaniem ontoelaatbaar om er masah op te doen. Als ze bedekt zijn met leer of er zijn leren zolen op bevestigd of ze zijn zo dik (als hierboven genoemd), dan is het afvegen erover toegestaan volgens de Sahibayn, en de fatwa is gegeven op basis van hun uitspraak.”

[Fatawa Ridawiyyah, vol. 4, pg. 346]

واللہ تعالی اعلم ورسولہ اعلم صلی اللہ علیہ وآلہ وسلم
کتبہ ابو الحسن محمد قاسم ضیاء قادری

Beantwoord door Mufti Qasim Zia al-Qadri

Vertaald door Maulana Naziem Qadri

Lees ook:

Delen:
error: Content is protected !!